TEŠKA SITUACIJA U ČISTOĆI Sindikat: Radnici nam svakodnevno odlaze, ako ne uspije proces mirenja, idemo u štrajk!

Iako se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća činilo kako je problem plaća radnika Čistoće riješen, situacija je ipak drugačija. Naime, izglasavanje nove cijene odvoza bio je preduvjet povećanju plaća radnika ove komunalne tvrtke, no mukotrpan posao zapravo tek počinje.

Naime, idućih dana započinju pregovori zadarske podružnice Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima RH, a ukoliko pregovori s upravom i Gradom ne uspiju – radnici idu u štrajk!

Kazao nam je to predsjednik podružnice Sindikata Čistoće, Denis Zekanović, koji nakon Gradskog vijeća za naš portal kaže kako su zadovoljni što su vijećnici izglasovali povećanje odvoza otpada, no do povećanja plaća mora doći što prije te u postotku kojeg traže, jer situacija je teška i radnici im svakodnevno odlaze, upozorava Zekanović:

– Sada ćemo s upravom tvrtke i Gradom Zadrom vidjeti imamo li razloga za zadovoljstvo jer nitko ne spominje naše zahtjeve, a to je 30 posto veće neto plaće operativom sektoru i 10 posto upravi te reorganizacija rada u zimskom periodu, od 1. listopada do 1. svibnja. Kada nam se to ispuni, onda ću reći da sam zadovoljan. Imam dogovoren sastanak s direktorom i ako iz tog sastankaa ne proiziđe ništa dobro, idemo u proces mirenja, a  ako se u tih pet dana ne ispune naši zahtjevi, idemo u štrajk, najavljuje Zekanović.

Napominje kako nikako to ne žele, niti im je u interesu, ali zbog situacije u firmi i kroničnog nedostatka kadra, bit će primorani na ovaj krajnji potez:

– Malo nas je, ljudi ne koriste svoja osnovna prava jer ne mogu niti na godišnje odmore, a zbog manjka vozača povećao se i obim posla. Mi koji smo ostali pokrivamo to i kada se sve to zbroji, mislim da itekako zaslužujemo tih 30 posto,  ustrajat ćemo dok ih ne dobijemo, a nas koje viđate po cesti i na kamionima ima 200-tinjak, ističe Zekanović.

Na pitanje kako komentira jučerašnje optužbe gradskih vijećnika o preglomaznoj administraciji Čistoće, odgovara da je to problem uprave te da to niti ne želi komentirati:

– Politika me ne zanima, zanimaju me isključivo interesi nas radnika za koje se borim i s kojima, ukoliko proces mirenja ne uspije, idemo u obustavu rada. Zaista to ne bih volio jer bi se nakupilo otpada po gradu, ali zbog svojega smo dostojanstva i zbog svojih obitelji primorani na to, poručuje čelnik Sindikata Čistoće, Denis Zekanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...