U Hrvatskoj sve više osoba s ovim poremećajem; Živjeti u svijetu koji te ne razumije izrazito je izazovno

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2022. godine, procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 4000 osoba koje imaju poremećaje iz spektra autizma. Stručnjaci upozoravaju da se taj broj značajno povećava, dok će se na nedovoljnu vidljivost autističnih osoba u društvu posebno ukazati povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava u utorak u Centru mladih Ribnjak.

Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam, objasnio je za Hinu da točan broj osoba s autizmom nije precizno poznat jer je dijagnostika autizma izazovna. Naglašava da je teško navesti točan broj jer autizam predstavlja širok spektar, a neki pojedinci često dobivaju i netočne dijagnoze.

“Broj osoba s poremećajima iz spektra autizma raste, pri čemu autistične osobe često nisu uočljive u društvu te se teško integriraju u zajednicu bez odgovarajuće stručne podrške. Većina njih zahtijeva visoku razinu podrške okoline kako bi vodile relativno normalan život”, izjavila je ravnateljica Centra za autizam, Žarka Klopotan.

Naglasila je da ni roditelji ni stručnjaci koji se bave autizmom nemaju dovoljnu podršku te da već desetljećima Centru za autizam nije omogućen potreban razvoj, stoga očekuju promjene.

“I dalje postoji značajan jaz u interdisciplinarnoj suradnji, a nacionalna politika za sustavno rješenje još uvijek nije uspostavljena. Ipak, naziru se neki pomaci”, naglasila je ravnateljica Centra.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu bit će obilježen nizom aktivnosti u Centru mladih Ribnjak i u parku Ribnjak od 9 do 13 sati, kako je najavljeno u priopćenju iz Centra za autizam.

“Biti dijete ili odrasla osoba s autizmom i živjeti u svijetu koji te ne razumije, često je izazovno. Živjeti u društvu koje ne prepoznaje tvoje potencijale i ne pruža ti priliku za dostojanstven život, da budeš ono što jesi i da doprineseš zajednici svojim posebnim sposobnostima, izuzetno je teško”, izjavila je ravnateljica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...