U Ludbregu otvoren znanstveni centar LORI, ima Newton sobe sa simulatorom letenja

U Ludbregu je u utorak otvoren Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, vrijedan oko tri milijuna eura, a riječ je o jedinom centru u Hrvatskoj koji ima Newton sobe, čija je posebnost simulator letenja te primjenjuje koncept norveškog obrazovanja.

Projekt je proveo Grad Ludbreg s partnerima – Varaždinskom županijom, Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, udrugom First Scandinavia i osnovnim školama Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ te uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Gradonačelnik: Bilo je iznenađenje što smo prošli i dobili najviše sredstava iz ovog Fonda
Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da će LORI centar djeci iz cijele Hrvatske omogućiti uvid u to na koji se način može obrazovati u STEM-u i pristupati znanosti na zanimljiv i privlačan način.

“Bilo je iznenađenje što smo prošli i dobili najviše sredstava iz ovog Fonda. Siguran sam da smo opravdali povjerenje norveških partnera, ali i Ministarstva koje je s nama potpisalo sporazum o financiranju. Ta tri milijuna eura koja smo dobili nisu bila dosta, morali smo dodati svojih oko 600 tisuća eura, a pomogla nam je i Varaždinska županija”, rekao je Bilić.

Osim što je kao partner u projektu uspješno ostvarila niz aktivnosti, Varaždinska županija je iz svojeg proračuna izdvojila dodatnih 100.000 eura za vanjsko uređenje LORI kompleksa. Zahvaljujući tome će biti izgrađena i uređena cesta te postavljena vanjska rasvjeta.

“Nakon dvije godine stigli smo do cilja, ali zapravo tek sad startamo jer pravi start će biti kad u ove prostore dođu naši učenici”, rekao je župan Anđelko Stričak. Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je da je taj projekt jedan od četiri pilot-projekta koji se trenutno rade u Republici Hrvatskoj.

Namijenjen učenicima od 10 do 18 godina
“Za nas u Ministarstvu projekt LORI nije samo još jedan u nizu projekata već predstavlja poticajni prostor, mjesto okupljanja za razvoj novih talenata, kako u Ludbregu, Varaždinskoj županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj, i to upravo u ovoj mladoj dobi kako bi razvijali intelekt i znatiželju kroz pažljivo osmišljene programe”, kazao je Mikulić.

Na svečanosti otvorenja bio je Per-Arild Konradsen – CEO i osnivač udruge First Scandinavia iz Norveške. “Mislim da je važno da djeca imaju priliku istraživati i unaprjeđivati sebe i jako je važno da definiraju pitanja između sebe i znanosti jer će u budućnosti biti puno izazova koje će djeca sama rješavati”, naglasio je  Konradsen.

Newton sobe opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima starosti od 10 do 18 godina. Učenici će se, primjerice, moći okušati u pravoj zračnoj spasilačkoj misiji zahvaljujući simulatorima letenja, istraživati energiju te učiti strateško planiranje u rješavanju problema u matematičkom modulu koji spaja robotiku, matematiku, geometriju, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...