ZAVRŠNA KONFERENCIJA Guglielmini: U sklopu projekta STEM COUNTY priključilo nam se 659 učenika koji su dvije godine sudjelovali na edukacijama i radionicama

Završna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY“, održana je danas u Centru za kreativne industrije. Nositelj projekta financiranog iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. je Grad Zadar, dok su partneri Zadarska županija, Sveučilište u Zadru, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Muzej Vitenfabrikken iz Norveške. Ukupna vrijednost projekta koji se provodio u vremenu od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine iznosi 966.407,85 eura. STEM COUNTYjem se nastojalo poboljšati vještine učitelja i iučenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustava u STEM-u.

Ivana  Guglielmini, voditeljica projekta istaknula je kako se u sklopu STEM COUNTY opremilo 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji od kojih su neke na otocima, a neke u ruralnim krajevima.

– U ovom projektu je zaista bilo jako puno aktivnosti. Cijeli je kompleksan upravo zbog velikog broja sudionika, velikog broja osnovnih škola, velikog broja učitelja i najvećeg broja učenika koji su se uključili u projekt. Mislim da osmjeh na završnoj konferenciji govori sve. Smatram da je sve što smo si zadali projektom i provedeno, pa usudila bih se reći, čak i više od toga. Mislim da je za širu javnost najznačajniji rezultat ovog projekta činjenica kako nam se u sklopu njega priključilo 659 učenika koji su sudjelovali na edukacijama i radionicama skoro dvije godine. Vjerujem kako se svakako radi o djeci koja će sigurno nastaviti njegovati stečena znanja i kompetencije kroz ovaj projekt. Isto tako, važno je spomenuti kako je 13 osnovnih škola opremljeno STEM opremom koja im naravno ostaje dalje na korištenje. Imali smo na projektu i dosta partnera, tako da su nam se oni svi i pridružili na današnjoj završnoj konferenciji, istaknula je Guglielmini dodajući kako Grad Zadar na ovome ne misli stati te nastavlja razvoj STEM kompetencija.

– Grad Zadar već duži niz godina radi u tom području popularizacije STEM-a kroz svoje centre izvrsnosti. Radi i na razvijanju darovitosti, uočavanju i radu s darovitim učenicima, tako da u tom smislu svakako nastavljamo, i šteta bi bila da sve ono što smo uspostavili uz ovaj  projekt stane. Dakle, ovo je sada nekakav temelj na kojem ćemo dalje graditi ovu izuzetnu i nadasve korisnu priču, zaključila je Guglielmini.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić, istaknuo je kako se RH obvezala kako kroz EU fondove tako i kroz domaće nacionalne strategije podržavati upravo STEM područja u okvirima obrazovnog sustava diljem Hrvatske jer se na STEM području, kako kaže, temelje zanimanja sadašnjosti i budućnosti, odnosno globalne ekonomije koja ovisi upravo o znanju i ljudima, odnosno kadrovima koji dolaze iz STEM područja.

– To je izrazito bitno i važno i zato nam je drago da smo uspjeli kroz norveški mehanizam, odnosno europski gospodarski prostor koji se provodi putem ministarstva regionalnog razvoja zajedno sa strateškim partnerima oformiti jedan ovakav sustav podrške, obrazovnim ustanovama, gradovima, jedinicama lokalne samouprave kroz naš program razvoja, a putem kojeg se podupire STEM i uvođenje STEM-a u škole. Ono što je još dobra stvar jest činjenica da se podupiru i ona područja koja su nedostupna, slabije razvijena, ruralna i otoci, gdje su uređuju STEM kabineti kako bi djeca i učitelji imali dostupnost kako opreme tako i svih ostalih potrepština da bi se STEM nastava odvijala. To je jako važno, jer evo kroz ovaj projekt je 13 škola u Zadarskoj županiji, od kojih su neke na otocima, a neke u zaleđu, dobilo STEM kabinete i to je smatram jako bitno, važno za budućnost. Ovdje moram naglasiti kako se u RH iz EU fondova održava 25 regionalnih centara kompetentnosti koji također dobrim dijelom favoriziraju STEM. U Zadru je to škola Vice Vlatkovića, koja educira izvrsne učenike. Poanta cijele priče je da činimo sve kako bismo pružili mogućnosti da se nastava odvija po najvišim standardima u svim dijelovima RH, zaključio je Erlić.

Cjelokupne rezultate projekta na panel raspravi predstavili su ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić,  ravnatelj Muzeja Vitenfabrikken John Arne Frafjord, v.d. pročelnika UO za odgoj i školstvo Joso Nekić te
pročelnik UO za obrazovanje kulturu i šport Ivan Šimunić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...