ATENTAT NA SLOVAČKOG PREMIJERA U životnoj je opasnosti! Na Fica pucao poznati književnik?

Slovačka vlada rekla je u srijedu da se premijer Robert Fico, koji je pogođen u abdomen nakon sjednice vlade u Handlovi, nalazi u u životnoj opasnosti nakon pokušaja atentata.

Nakon što su ga tjelohranitelji brzo odveli s mjesta događaja, Fica su prevezli u bolnicu. Policija je odmah svladala napadača.

Televizija TA3 objavila je da su ispaljena 4 metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno 5 metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Počele su pristizati i prve informacije o napadaču. Kako je objavila slovačka Pravda, u pitanju je 71-godišnjak.

SME.SK piše da je u pitanju poznati slovački književnik koji je član Slovačkog društva književnika.

Slovački premijer Robert Fico vratio se na vlast nakon izbora prošlog rujna, na čelu populističko-nacionalističke koalicije...

Fico je bio prisiljen odstupiti s mjesta premijera nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka 2018. Fico je podnio ostavku uslijed masovnih javnih prosvjeda protiv korupcije nakon ubojstva novinara.

“Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati niti jednu rundu streljiva u Ukrajinu”, rekao je Fico pristašama tijekom svoje kampanje, prenosi N1.

To, kao i njegovo obećanje da će se oduprijeti zapadnim sankcijama Rusiji, ponukalo je neke promatrače i analitičare da usporede Fica s mađarskim populističkim desničarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Sam Fico pohvalio je Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje i mogao bi sklapati saveze s Orbanom tamo gdje im se interesi preklapaju. Dok je kritizirao Bruxelles i Sjedinjene Američke Države, Fico je više puta ponovio da nema namjeru izvesti zemlju od 5,5 milijuna ljudi iz EU-a ili NATO-a.

Fico se također izjasnio protiv političkog liberalizma, djelovanja nevladinih udruga i širenja prava transrodnih osoba. U srijedu je došlo do pokušaja atentata na Fica koji je prebačen u bolnicu, a napadač je uhićen. Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...