GOSPE MOJA! Nadbiskupija osudila izložbu o šamanima jer će “povrijediti vjerska uvjerenja kršćana”

U bivšoj državi Savez antifašista bio je taj koji je određivao što se smije, a što ne smije puštati u javni prostor, što se smije prikazivati, kakvi filmovi, priredbe i koncerti, te općenito što je prilično, a što neprilično. Sada to radi Crkva.

Naime, ne želeći tobože utjecati na održavaje izložbe “Šaman – zanatlija – umjetnik”, u crkvi sv. Donata, u priopćenju na svojim stranicama poručili su kako “nemaju ovlasti utjecati na odluke o izvođenju djela u crkvi sv. Donata”. Ali, odmah nakon toga kažu da ovom prigodom izražavaju “osudu zbog povrede vjerskih uvjerenja kršćana u dijelu koji predstavlja šamansku duhovnost”.

Imajući u vidu dugu kršćansku tradiciju Zadra i javni osjećaj vjernika koji ujedno predstavljaju i većinu stanovnika Zadra, smatramo neprimjerenim da se performans u svom šamanskom dijelu održava u prostoru crkve koju ljudi doživljavaju i jest sakralno zdanje, premda se u njemu ne održavaju liturgijska slavlja, poručuje Nadbiskupija, plašeći se da im neki vjernik ne bi otišao k šamanima, ili da ga ne bi privukle kakve druge religije ili vjerski pokreti.

Smiješno je zapravo koliko Crkva svoje vjernike plaši nekim drugim religijama i duhovnim pokretima, pa tako stalno upozoravaju kako katolici, primjerice, ne smiju prakticirati jogu, iako to nekima spašava zdravlje, a budizam ih ne zanima. Crkva je svojoj pastvi nedavno čak preporučila i za koje stranke glasovati na parlamentarnim izborima jer očito ima potrebu referirati se na sve i svašta.

Osuda izložbe o šamanima u crkvi svetog Donata stoga je samo još jedan primjer njihove opsjednutosti utjecajem na sva područja društvene zbilje, pa čak i kulturu, zbog čega ovakva priopćenja na kraju samo otkrivaju njihov  strah od slabljenja moći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...