GRAĐANI SE POZIVAJU NA OPREZ Haraju prevare pri trgovini kriptovalutama!

Zadarska policija je u posljednjim danima evidentirala kaznena djela računalne prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama.
Kaznenim djelima je oštećeno troje hrvatskih državljana sa zadarskog područja, koji su stupili u kontakt s nepoznatim osobama vezano za ulaganja u kriptovalute, a koje su im ponudile povrat/dobit uloženih novčanih sredstava te su pri tom u sva tri slučaja oštećene osobe na traženje dostavili svoje podatke bankovnog računa, nakon čega im je s računa podignut novac. Ukupna pričinjena materijalna šteta iznosi preko 45 tisuća eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima, a ovom prilikom još jednom pozivamo građane da budu vrlo oprezni u poslovanju s kriptovalutama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.
Naime, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti kao u ovim događajima ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga se dobro informirajte i potražite financijski savjet stručnih osoba prije nego što uložite novac, javljaju iz zadarske policije.

Opisane računalne prijevare posljednjih su godina sve učestalije pa građane želimo još jednom savjetovati na koji način se mogu zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama:

  • Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada,
  • Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.
  • Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.
  • Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...