IAKO SU PROPALI SVI POKUŠAJI Proračun uvršten na dnevni red sjednice Gradskog vijeća

Ni zadnji pokušaj utjecanja na vijećnike, čak s ravnateljicama gradskih vrtića, nije uspio – oporba i dalje ne želi podići ruku za proračun. Na nedavnom sastanku u gradskoj upravi iznijeti su podaci o broju neupisane djece te čak i pomalo zabrinjavajuća najava da će ih morati smjestiti u prostor predviđen za rušenje, no gradonačelnik Branko Dukić ni nakon toga nije dobio podršku oporbe, naprotiv, svi i dalje ostaju pri svojim uvjetima. To praktički znači da oporbeni vijećnici niti na idućem izglasavanju proračuna neće podići ruku i omogućiti izvršnoj vlasti donošene akta kojim bi Grad izašao iz nužnog financiranja.

Međutim, od predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića saznajemo kako je proračun ipak uvršten na dnevni red iduće sjednice zakazane za 29. svibnja.

– Vidjet ćemo hoće li vijećnici tražiti skidanje ove točke s dnevnog reda ili ćemo o njoj raspravljati. Sada imamo dva neovisna procesa, jedan na Visokom upravnom sudu kojemu je upućeno moje očitovanje u kojemu sam naveo podatke o svim događajia vezanima za proračun, s tim da gradonačelnik u međuvremenu na dnevni red sjednice može uvrstiti prijedlog proračuna. On se očito odlučio za takav put umjesto da se dogovori s nekom većinom u Gradskom vijeću te da se taj proračun izglasa, kaže Vučetić.

Osim proračuna na dnevnom je redu i odluka o osnivanju postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra te donošenje smjernica za organizaciju i razvoja sustava Civilne zaštite od 2024. do 2027. godine, a raspravljat će se i o odluci o lokacijama i uvjetima održavanja skupova i manifestacija na području grada te odluci o ustrojstvu Grada Zadra.

Vijećnicima i zadarskoj javnosti svakako je najintrigantnija točka dnevnog reda o prijedlogu proračuna, no da ni ovoga puta vjerojatno neće biti ništa, kazuje i najnovija Facebook objava predsjednika zadarskog SDP-a Danijela Radete koji, iako je Grad objavio uvjete izdavanja građevinska dozvola za zgradu u Teslinoj ulicu, gradonačelniku poručuje:

Sada kada smo napokon, nakon skoro mjesec dana, saznali tko je i kako izdao dozvolu, fali još odgovor za koliko? Mile je, unatoč tom što čestica jasno pripada zoni Veće gustoće (Sv) izdao lokacijsku dozvolu po uvjetima za (Sm), i to svega 7 dana prije sjednice na kojoj su se izglasale izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zadra. Lokacijska dozvola izdana je 16.12.2019. godine, a na sjednici 23.12.2019. donesena je Odluka o obveznoj izradi Urbanističkog plana za navedeni prostor. Kome se žurilo i zašto, i tko je imao povlaštene informacije, ostalo je neodgovoreno, pita se Radeta, napominjući kako se, “bez obzira na obavezu UPU-a kojeg su izbjegli, zone i uvjeti nisu mijenjali od 2007. godine otkako je donesen Prostorni plan, a iz svih kartografskih prikaza jasno je vidljivo kako čestica pripada Sv zoni po kojoj je propisan minimum od 2000 m2 za zgradu kakva je planirana na toj čestici”.

U prilogu se nalazi prikaz čestice od 1563 m2, a žutim okvirom označena je veličina i pozicija stambene nakarade s 40 stanova i poslovnim prostorima koja čitavom svojom dužinom leži na međi sa susjednom česticom. Ako Mile smatra da ovakva zgrada pripada tom prostoru po uvjetima Srednje gustoće – Sm, onda je sasvim jasno zašto u Zadru imamo problem, i možda je upravo to razlog zašto po čitavom gradu imamo građevine koje odstupaju od planinskih uvjeta. Čini mi se kako u ovom Gradu svatko ima svoga Milu za ovakve prljave rabote. Jedan za Vitrenjak, jedan na zavoju kod Uskoka, jedan za Mamuticu na Brodarici, jedan za Sigmu, jedan za Poluotok, jedan za SAS… A možda je sve to isti Mile, poručuje Radeta uoči sjednice Gradskog vijeća iduće srijede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...