USPJEŠAN VIKEND ZA PK ZADAR Paraplivači osvojili 5 odličja u Zadru, a kadetski uzrast u Zagrebu na mitingu “Žabac” osvojio 17 medalja!

Plivački klub Zadar uspješno je organizirao i proveo 8. Otvoreno prvenstvo u paraplivanju Zadar – OPEN 2024. koje se održalo u subotu 18.05.2024. godine na zatvorenom bazenu “Športskog centra Višnjik”. Pod krovnom organizacijom, Hrvatskim paraplivačkim savezom te uz pomoć Grada Zadra i ŠC Višnjik, održalo se natjecanje međunarodne naravi na kojem je sudjelovao rekordan broj od 164 paraplivača iz 17 klubova iz Slovenije, BiH i Hrvatske. Nastupili su sljedeći klubovi: Natator Zagreb, Cipal Split, Plavalni klub Velenje Slovenija, Spid BiH, Jadera Zadar, Frogo Centar, Forca Rijeka, Delfin Osijek, Vidra Varaždin, Čakovečki plivački klub, Šd Plavalček Slovenija, Barutana Vinkovci, Leptir BIH, Branik Maribor, Pk Riba Šibenik i domaćin PK Zadar.

Paraplivači su se natjecali u 13 disciplina u 2 dijela programa te u 16 kategorija (fizička i intelektualna oštećenja). Na natjecanju su nastupili i Hrvatski reprezentativci, sudionici velikih natjecanja, a medalje su se dijelile u svakoj kategoriji, za 3 najbrža rezultata svake discipline.

Iz PK Zadar se zahvaljuju svima koji su potpomogli natjecanje, a naročito sudačkoj organizaciji na nesebičnoj pomoći. Posebno drago domaćinima je bilo ugostiti prijateljske klubove iz Slovenije i BiH, koji rado dolaze na bazen Višnjik. Najbrojniji klubovi bili su PK Natator iz Zagreba i PK Cipal iz Splita.

Popodnevni dio natjecanja svečano je otvorio gospodin Nebojša Prtenjača – Prte, voditelj 057 radia. Natjecanje je započelo pokaznom utrkom 25m plivača „Zadra“ iz programa „Sreća u vodi“ u kojoj je sudjelovalo i naših 13 paraplivača u pratnji trenera Nikole Dekovića i Roka Basiolia. Trenerica zadarskih paraplivača, Danijela Kurtin, prof. jako je zadovoljna nastupima Lucije Mijolović, Joška Klarina i Maria Mrčele. Na domaćem terenu, imali su odličan nastup i ostvarili zapažene rezultate.

Lucija je u svojoj klasi C21, doplivala do prvog mjesta i tri zlatna odličja u disciplinama: 50m slobodno (50.19), 100m slobodno (2:02.24) i 200m slobodno (4:25.19) dok je u disciplini 100m prsno (2:08.88) osvojila srbrenu medalju.

Uspješan je bio i Joško Klarin u svojoj kategoriji S14 koji je otplivao brončanu medalju u disciplini 100m leđno (1:51.26). Nastupio je još i u disciplinama: 200m slobodno (3:52.05) 9. mjesto, 100m slobodno (1:42.82) 16. mjesto i 50m slobodno (48.61) 23. mjesto.

Najstariji natjecatelj kluba, Mario Mrčela je u svojoj klasi S14 nastupio u disciplinama: 50m prsno (49.33) 7. mjesto, 100m prsno (1:59.62) 8. mjesto, a na 10. mjesta se plasirao u disciplinama 50m slobodno (40.24) i 100m slobodno (1:36.21).

Posebnost Zadarskog natjecanja je ta što je 2016.g. baš na ovom natjecanju uvedena kategorija C 21 koja se odnosi na plivače sa Down sindromom. Iz kluba kažu da ih posebno veseli ugostiti “downiće” kojih je zahvaljujući marljivom radu klubova, sve više na plivačkim natjecanjima. Svi gostujući klubovi natjecanja u Zadru puni su dojmova i riječi hvale za organizaciju natjecanja, što PK Zadar uvijek smatra zajedničkim uspjehom svih članova koji su uključeni u organizaciju.

Natjecanje ovog tipa ostavlja dubok dojam na sve prisutne, paraplivači su borci koji svakim prijeđenim metrom pokazuju snagu duha i tijela, a iz PK Zadar poručuju kako će i dalje popularizirati plivanje i sport za osobe s invaliditetom. Pozivaju sve zainteresirane, mlade i stare, koji imaju afinitet prema rekreativnom ili natjecateljskom plivanju da se jave u PK Zadar i priključe ovom predivnom sportu, bez obzira na oblik invaliditeta (fizičko ili intelektualno). Paraplivači – naši junaci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...