Još se ne zna uzrok požara u medulinskoj marini. Izgorjele 24 brodice, “Šteta je golema”

U ogromnom požaru koji je jutros buknuo u medulinskoj marini izgorjele su 24 brodice, dok ih je pet oštećeno. Požar je izbio oko 3 ujutro. Ozlijeđenih nema, ali je nastala velika materijalna šteta. Izgorjele su jahte, gliseri i turističke brodice za najam vrijedni do 100.000 eura.

Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a kako se uzrok požara još uvijek ne zna jer je očevid u tijeku.

“Policija je izuzela snimke nadzornih kamera i trenutno su utvrđuje što je točno bilo. Mogu samo reći je da smo suzili izbor, odnosno da požar nije nastao s pontona, nego se sumnja da je požar krenu s jedne od dvije brodice. Međutim, ova dva plovila su potopljena i sutra ujutro ćemo ih, uz prisustvo policije, izvući na suho kako bi vještaci mogli utvrditi na kojem je plovilu požar nastao”, kazao je Brnos za Dnevnik HTV-a.

“Šteta je golema, radi se na sanaciji onečišćenja”
“Šteta je golema. Zahvalio bih svima koji su pomogli da ta velika tragedija ne bude još veća. Svi su promptno reagirali, međutim, zbog vjetra se požar proširio na tih 24 brodice koje su izgorjele i potopile se. Lučka uprava ima osiguranje, naravno, za luku, međutim, kada govorimo o odšteti, prvo trebamo utvrditi što se točno dogodilo, kakva je odgovornost i tko je kriv.

Trenutno radimo na sanaciji onečišćenja. Postavili smo dvostruke samoupijajuće brane. Tu smo danas dobar dio posla i odradili. Kad se izvade sva plovila vani, onda ćemo staviti luku u funkciju. Cilj nam je da to bude što prije, kroz nekoliko dana, ja se nadam da će tako biti. Službeno je sutra trebala biti otvorena lučica. Evo, nažalost, taj ćemo nautički dio otvoriti nešto kasnije”, kazao je.

Požar gasili pulski i medulinski vatrogasci…
U gašenju požara u marini u Medulinu sudjelovali su pripadnici pulske Javne vatrogasne postrojbe s četiri vozila, a njima su se u gašenju požara priključili i pripadnici medulinskog DVD-a.

“Po dolasku na mjesto događaja pristupilo se sektoriranju nezahvaćenih plovila te odvajanju od zahvaćenih, a tijekom požara s plivajućeg pontona odvojena su opožarena plovila te je ugašen požar na njima”, izvijestili su iz pulske JVP, čiji su pripadnici uspjeli spriječiti širenje požara na preostale obližnje brodice u marini.

Pulski i medulinski vatrogasci gotovo su šest sati dogašivali zgarište.

More je onečišćeno…
Da je more onečišćeno, vidljivo je već na površini, izvještava HTV. Veliko onečišćenje je i pod morem, objašnjava ronilac kojeg je policija angažirala da snimi stanje.

Oko molova je postavljena upijajuća brana koja bi trebala spriječiti daljnje razlijevanje benzina i ulja iz potonulih brodica. Ekobrod riječke dezinsekcije čisti more izvan zaštitnih brana, a policijski očevid nesreće traje. Područje je pod videonadzorom pa se svi nadaju da bi se uzrok mogao brzo otkriti.

“Onečišćenja nažalost ima, nije to strašno. Stavile su se samoupijajuće brane, duple. Mi ćemo  iz predostrožnosti dovesti i gumenu branu, ako bude potrebno da se stavi iznad samoupijajućih brana. I pozvan je ekobrod koji je sad na putu za Medulinski zaljev, koji će pokušati sanirati jedan dio onečišćenja, rekla je pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanec.

“Plamen se proširio na sve brodove”…
Mještani su skakali u more i vukli brodice do kojih su mogli, pet ih je maknuto na sigurno. “Neka elektroinstalacija, pretpostavljam, odnekud je počelo. Teško je ugasiti tu plastiku, s mora treba doći plovilo koje gasi”, rekao je Samir Grahović iz Medulina.

“Plamen se brzo proširio na sve brodove. Onda je došla vatrogasna služba, ali već je sve bilo u plamenu”, rekao je Josip Flah, vlasnik brodice.

Pregledavaju se nadzorne snimke…
Policijski forenzički tim u suradnji s Lučkom upravom Pula na terenu pregledava snimke nadzornih kamera te ostatke izgorjelih brodova.

“Područje je nadzirano, imamo noćnog čuvara, imamo kamere na kojim će se pokazati otkud je krenula nezgoda. Trenutno nemamo struje u objektu, ali čim dođe, utvrdit ćemo što i kako se dogodilo.

Za sada je pretpostavka da je krenulo s broda, ali dok se očevid ne završi, ne možemo točno znati. Područje je osigurano. U kontaktu s osiguravajućim kućama vidjet ćemo koje su opcije za rješavanje ovog slučaja. Lučka uprava će napraviti sve da se šteta čim prije sanira”, kazao je Brnos za Dnevnik HTV-a.

Ovo nije prvi požar u medulinskoj luci jer je prije tri godine na istom mjestu izgorjelo šest glisera, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...