ZADARSKA ŽUPANIJA U LJUBLJANI Predstavljena eno-gastronomska ponuda turističkom sektoru i slovenskim medijima

U utorak 14. svibnja 2024. u Ljubljani, u prostoru međunarodnog kreativnog i društvenog centra Rog, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala ekskluzivnu prezentaciju eno-gastro mogućnosti Zadarske županije za brojne predstavnike slovenskih medija i turističke profesionalce…

U suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani i uz podršku partnera – TZ grada Zadra, TZ Kali i Preko, TZ Paga i Kolana te TZ Pakoštane, Turistička zajednica Zadarske županije je ovu prezentaciju održala s ciljem predstavljanja županije kao iznimno raznolikog područja, destinacije održivog turizma, promocije dalmatinskog načina života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima ovoga kraja. Događanje koje govori o Zadarskoj regiji kao regiji punoj okusa, regiji koja je više od sunca i mora, u kojoj sunce i more stvaraju proizvode i jela iznimnih okusa. A da se zadarska regija čvrsto usidrila na putnim listama gurmana koji žele kušati najkvalitetnije domaće proizvode, dokazali su brojni domaći ponuđači koji su svoje delicije predstavili na susretu u Centru Rog.

Okosnicu eventa činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje puno boja, okusa i mirisa koje Zadarska regija ima za ponuditi. Događanje je započelo uz piće dobrodošlice i to koktel od likera maraške s potpisom Vinarije Fiolić , te koktelom inspiriranim kultnim zadarskim pićem PT-om, kombinaciji gorkog Maraskinog Pelinkovca i tonika.

Zadarsku gastro scenu predstavio je chef Saša Began kojeg je prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio 2023. “velikim chefom sutrašnjice”. Saša u svojim jelima ponosno koristi brancina i druge namirnice autentičnih i karakterističnih za zadarsku regiju – poput paškog sira i janjetine, novigradske dagnje,  a vinskom kartom dominiraju vina zadarskog vinorodnog podneblja, stoga je pravi ambasador eno-gastro ponude Zadra i županije.

Saši je “ruku“ dala ekipa koja vlada zadarskom street food scenom – Picnic Mingle & Fun, te su skupa oduševili jelima od namirnicama po kojima su Zadar i zadarska regija poznate – vrhunska riba i janjetina. Gosti su između ostalog kušali  tartar od jadranske tune i carpaccio od brancina, a jela su začinjena solju Solane Nin i acetom OPG Matulić. Ambijent zadarskih kala ispunjenih klapskom pjesmom dočarala je klapa Feral. Učenici zadarske gimnazije Vladimira Nazora pod stručnim mentorstvom profesorice Ive Mustać Klarić pokazali su svoje umijeće i dokazali kako klapska pjesma i dalmatinska tradicija živi i u srcima mladih.

Pag i Kolan su zajedno s Udrugom proizvođača paškog sira , predstavili asortiman raznih sireva od ovčjeg i/ili kravljeg sira sirana Paške sirane, MIH-a i Gligore, a kralj prezentacije je, naravno, bio „paški sir“, sir koji osvaja nagrade na svjetskim natjecanjima.

Na postaji Zadar Archipelago predstavili su se zadarski otoci i to ribarskom tradicijom začinjenom maslinovim uljem. Tu je Livio Perin, vlasnik ribarsko prerađivačkog obrta „Šiš-mar” u Kalima, pripremio mornarsku salatu i rižoto od sipe i kozica, ponosno predstavljajući svoju novu kuharicu.

Zeleno zaleđe punom bujnih povrtnjaka i voćnjaka dočarala je TZ Pakoštane proizvodima s obala Vranskog jezera i Vranskog polja. Uz zeleno bogatstvo kušale su se i suhomesnate delicije lokalnog OPGa „Didini vrtovi/Agroturizam Plavica“.

A kako bi se okusila i ona tekuća esencija naše regije, predstavljeni su naši vinari i maslinari koji su najbolji ambasadori prave male renesanse boutique proizvođača koji suvremenim proizvodnim procesima garantiraju izvrsnu kvalitetu. Za predstavljanja vina bio je zadužen sommelier Ivan Stiblik, dok je za prezentaciju vrhunskih maslinovih ulja bio zadužen Filip Erceg. Gosti su uživali u vinima Kraljevskih vinograda, te vinarija Fiolić, Bora i Vinketa, a kušali su ulja 2 Štorije, MasVin, Dalma Oleum i Antino.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila:

Slovensko je tržište od iznimne važnosti za turizam Zadarske županije. Naši nas susjedi i prijatelji Slovenci godinama u velikom broju posjećuju i to je razlog zbog kojeg smo se još jednom odlučili predstaviti u Ljubljani, no ovaj put s naglaskom na naše eno-gastro mogućnosti. Predstavili smo našu gastro, a možemo slobodno reći i premium ponudu jer kvaliteta i posebnost proizvoda i namirnica koje ima Zadarska županiji to i zaslužuju. Sudeći po reakcijama uzvanika, iako nas već dobro i poznaju, kao veliki ljubitelji dobre hrane i vina, format predstavljanja je pogođen. Želimo i ovo naše ključno tržište potaknuti da kao motiv za dolazak, osim sunca i mora, odaberu eno-gastro ponudu te nas posjećuju tijekom cijele godine…

Kao partneri u ovoj sjajnoj prezentaciji u Ljubljanu sudjelovale su tvrtke iz Zadarske županije i to Labrax fish and wine bar, Picnic Mingle & Fun, Maraska, Paška sirana, Sirana Gligora, sirana MIH, Pelagos Net Fama, Marfish, vinarije Fiolić, Kraljevski vinogradi, Bora i Vinketa, zatim uljari OPG Plastić, PZ Maslina i vino, OPG Lalin, OPG Ante Vulin i obrt ŠIŠ-MAR, Marikomerc, Ninska solana i Kroštula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...