NE ZNA PREGOVARATI Vučetić: Ukoliko Dukić želi dobro gradu, neka svu komunikaciju prepusti zamjeniku Babiću

Nakon zadnjeg propalog sastanka gradonačelnika i oporbe jasno je da od proračuna grada Zadra nema ništa. I dok izvršna vlast za ovakvo stanje krivi oporbu, dio javnosti glavnog krivca vidi u prvom čovjeku Grada, Branku Dukiću.

Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, gradonačelnika zapravo smatra glavnim krivcem za propast svih dosadašnjih pregovora te čak navodi i osobu koja ih je trebala provoditi – dogradonačelnika Antu Babića:

Od proračuna nema ništa jer je Dukić taj koji komunicira i poziva klubove vijećnika umjesto da to prepusti svom zamjeniku Anti Babiću s obzirom da je upravo Dukić bio taj koji je blokirao proračun nakon što je njegova opcija izglasala proračun. Iz prošlog je razgovora očito da Dukić nije u stanju voditi pregovore jer ne pozna procedure, o čemu govori i njegovo olako pristajanje na referendum o proračunu, iako referendum nije moguće organizirati s obzirom da bez proračuna nema sredstava. Dakle, čovjek je potpuno pogubljen kao gradonačelnik te mu je moj dobronamjerni savjet da, ukoliko želi dobro gradu i neke pomake, neka svu komunikaciju s klubovima prepusti svom zamjeniku Anti Babiću, kaže Vučetić, obrazlažući zašto je Dukić po njemu pregovore trebao povjeriti dogradonačelniku.

Zato što je Babić pravnik, poznaje sustav i zna što se može, što ne može, ali i zato što ulijeva veće povjerenje od Dukića jer Dukićev pregovarački potencijal i autoritet ne postoje. Gradonačelnik je isključivi krivac za blokadu proračuna budući da je htio da HDZ pošto-poto izglasa proračun, da bi ga kasnije blokirao. To nam samo govori da Dukić ne želi ništa raditi u gradu te da mu odgovara blokirani proračun, ili da mu je bitan samo njegov opstanak u ulozi gradonačelnika, a s gradom što se dogodi, ističe čelnik Gradskog vijeća.

Naime, Vučetić smatra kako je i zadnji gradonačelnikov sastanak s oporbom samo pokušaj svaljivanja krivnje na dio većine u Gradskom vijeću, prvenstveno Enija Meštrovića, jer u HDZ-u smatraju kako je ušao u dio njihovog biračkog tijela:

Osim toga, riječ je i o namjernom stvaranju tema da se ne bi razgvaralo o tome kako HDZ u Gradu Zadru i u IX. izbornoj jedinici iz mandata u mandat gubi po jednog saborskog zastupnika. Od devet zastupnika došli su na sedam, a na prošlim su izborima imali osam. Uopće im nije stalo do izglasavanja proračuna, već do toga da se ne razgovara o odmaku birača od HDZ-a. Naime, zabrinjavajuće je što je taj pomak krenuo prema desnici, no to je nešto s čime će se HDZ morati znati nositi jer će im stranka poprimiti identitet destrukcije ili desne stranke, što je za Plenkovića i HDZ poražavajuće. Stoga očekujem da će ovakvih nemuštih pokušaja biti i dalje, samo da se ne bi govorilo o ovome što je zahvatilo HDZ. Jer nema nikakvog smisla održati sastanak unaprijed znajući da klubovi neće doći, no Dukić to ipak radi i razgovara s Meštrovićem iako nije u stanju komunicirati, pa je svaki sastanak kojega vodi osuđen na propast, zaključuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...