NEGATIVAN TREND Što se dogodilo sa zadarskom pijacom? Nekad najbogatija u Hrvatskoj, danas zjapi poluprazna. Letinić: Financijski smo stabilni

Ukoliko danas prođete kroz zadarsku pijacu možda ćete vidjeti kojeg prodavača više no inače, ali od čuvene pijace u centru grada ostala je tek sjena. Sve  je veći broj štandova prazan, a svi prodavači imaju veći broj  artikala, ali po svega par kilograma, što govori o tome da nije riječ o vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, već uglavnom o prekupcima.

Direktora Tržnice Zadar, Tomislava Letinića, pitali smo o čemu se radi, odnosno zašto jedna od najopskrbljenijih pijaca u državi danas ima sve manji broj prodavača, time i sve slabiju ponudu.

Riječ je o negativnom trendu kada svake godine dva do tri trgovca na ovoj tržnici odustaju od prodaje. Međutim, finacijski smo stabilni, osobito stoga što su nam narasli neki drugi prihodi od javnih površina ili poslovnih prostora, te ova situacija ne utječe puno na naše poslovanje. S druge strane, tržnice na Relji i Bilom brigu dobro rade, a na Meladi očekujemo i otvaranje nove ribarnice. Dakle, iako nam na tržnici na Poluotoku svake godine odustane u  prosjeku dvoje zakupaca štandova, financijski nam je to podnošljivo te se u nadamo kako ćemo ovaj negativni trend okrenuti i marketinškim akcijama, pojašnjava Letinić, kojega smo pitali i dolazi li do ovakvih trendova na pijaci zbog velikih trgovačkih lanaca koji su sve opskrbljeniji voćem i povrćem.

Dolaskom svake sezone kada se grad napuni turistima i ponestane slobodnih parkirnih mjesta, manje domaćih ljudi dolazi do Poluotoka, pa tako i do tržnice. Ta nam se pojava događa već nekoliko godina te, na žalost, trgovci odustaju jer nema dovoljno kupaca na pijaci na Poluotoku, kao što je to nekad bilo. Prvi smo tromjesečje ipak završili u plusu, čak bolje nego prošle godine u ovo vrijeme, a u brojkama je to između pet do deset posto, zaključuje Letinić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...