NOVA STUDIJA Doba dana izrazito važan parametar o kojem ovisi učinkovitost i toksičnost lijekova

Nova studija pokazuje kako je doba dana izrazito važan parametar o kojem ovisi učinkovitost i toksičnost lijekova koji se metaboliziraju u jetri.

Cirkadijani sat našeg tijela regulira mnoge fiziološke procese u 24-satnom ciklusu, od spavanja/budnosti do brojnih metaboličkih i imunoloških funkcija. No unatoč tome što je jetra glavno “metaboličko središte“, malo se znalo o tome kako cirkadijani ritmovi konkretno utječu na različite uloge ovog vitalnog organa kod ljudi.

U novoj inovativnoj studiji, istraživači su razvili eksperimentalni sustav koristeći ljudske stanice jetre koje mogu samostalno održavati cirkadijani ritam više od 2 mjeseca. To im je omogućilo da istraže kako točno cirkadijani ritam utječe na metaboliziranje lijekova u jetri.

Prateći aktivnost gena tijekom dana, istraživači su otkrili stotine gena u stanicama ljudske jetre koji osciliraju u ciklusu od 24 sata. Podskup ovih “cirkadijanih gena” bio je uključen u puteve koji su zaduženi za metaboliziranje lijekova, uključujući ključni enzim CYP3A4 koji razgrađuje gotovo polovicu svih lijekova. Kada su stanice jetre dozirane lijekovima poput atorvastatina (snižavanje kolesterola/triglicerida) ili paracetamola (smanjenje boli/temperature) u različitim vremenima dana, toksičnost izazvana lijekom drastično je varirala, i to u korelaciji s ritmičkim oscilacijama aktivnosti enzima CYP3A4.

-Istraživači su također otkrili da je aktivnost gena uključenih u upalne odgovore također slijedila cirkadijani ritam. Štoviše, oslobađanje upalnih molekula važnih za upalni odgovor značajno je variralo ovisno o cirkadijanom vremenu. Sveukupno, ovi rezultati govore u prilog važnosti doba dana kada se lijekovi daju te otvaraju vrata potencijalnim novim studijama koje bi mogle specifično istražiti kada bi određenim ljudima najbolje bilo davati određene lijekove kako bi se povećala učinkovitost, a smanjile nuspojave- informira nas u svom medicinski izuzetno edukativnom FB serijalu dr. Alen Juginović, mladi hrvatski znanstvenik zaposlen na Sveučilištu Harvard (SAD).

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...