OTPISAN Završila je karijera jednog od nekad najmoćnijih zadarskih HDZ-ovaca, Jose Nekića

Bivši pročelnik za odgoj i obrazovanje, Joso Nekić, na svom zadnjem službenom sastanku pojavio se u majici i raskopčanoj košulji. Bio je to prvi znak da se Nekić, inače uvijek pedantno obučen u košulju i s kravatom, polako počeo miriti sa svojom smjenom. Jer dolazak pred ravnateljice gradskih vrtića i kamere medija nikako se nije smio dogoditi u odjeći za kafić, pogotovo što se javnosti time šalje poruka o trenutnom emocionalnom stanju.

No, Nekić se očito pomirio s činjenicom da je morao otići s mjesta kojega je vodio desetljećima te da na njegovo mjesto dolazi potpuni anonimus, osoba koja stranci nije dala ništa, za razliku od njega koji joj je dao puno, i kao pročelnik, i kao šef zadarske organizacije i operativac s vještinama bivšeg tajnog agenta.

Naime, osim pročelničke dužnosti, Nekić je godinama bio i predsjednik gradskog HDZ-a, no u studenom 2021. ostao je i bez te dužnosti. Mnogi kažu kako je to jedna od najboljih stranačkih odluka, kao i ova Dukićeva o Nekićevoj smjeni s pročelničkog mjesta u prosincu prošle godine. Naime, zadarski gradonačelnik u svojoj je karijeri imao i dobrih i loših odluka – više ovih drugih – no u HDZ-u diskretno kažu kako je Nekićeva smjena jedna od boljih.

Međutim, nitko nije očekivao da će dugogodišnji predsjednik HDZ-a biti smijenjen i s mjesta šefa gradskog odjela, no testiranje za njegova nasljednika upravo je u tijeku. Naravno, na to mjesto ne dolazi kandidat koji je na natječaju pokazao najbolje rezultate, već onaj koji je ovo mjesto dobio i prije nego je natječaj raspisan. Navodno je to profesorica povijesti iz Gimnazije Vladimira Nazora, Tihana Magaš.

Ukoliko se do kraja natječaja ništa spektakularno ne promijeni, mlada profesorica zasjest će u fotelju jednog od nekad najmoćnijih zadarskih HDZ-ovaca koji će joj morati pokazivati kako se radi. I to u svojstvu “savjetnika”. Mjesto je to koje koje mu je za utjehu izmislio gradonačelnik, iako sam Nekić to negira. Naime, u izjavi za naš portal krajem prošle godine Nekić je izjavio nešto čime nehotice otkriva koliko teško mu je pala smjena:

Gradonačelnik me rasporedio na mjesto savjetnika, a sama činjenica da ovo mjesto nikad prije nije postojalo, ne znači da ga je gradonačelnik stvorio da bi mene smijenio. Na kraju krajeva, ja potpisujem pravilnik i bit ću jedno vrijeme savjetnik. Ima tu puno poslova za savjetnika, to je velik izazov za mene, kazao nam je Nekić.

Eto – “ima tu puno poslova za savjetnika”. I ima. Najveći će mu posao biti obučiti svojega nasljednika ili nasljednicu poslu, nastojeći pritom zatomiti jad zbog ponižavajuće činjenice da je, nakon svega što je dao stranci i Gradu, smijenjen samo jednim potezom pera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...