OVOG PETKA U KINO ZONI Novi film Wima Wendersa i početak manifestacije „Mjesec našeg filma“

Mjesec svibanj u više od 70 kina diljem zemlje donosi drugo izdanje manifestacije „Mjesec našeg filma“ Hrvatskog audiovizualnog centra kojom se u fokus stavlja domaća kinematografija i slave postignuća od samih začetaka do danas. Ovogodišnjom manifestacijom obilježava se 70 godina filmskih festivala u Hrvatskoj prikazivanjem biranih 70 filmskih ostvarenja koja su obilježila festivale diljem zemlje.

Kino Zona se i ove godine uključuje u manifestaciju s osam izabranih filmova, a prvi su već ovog petka na programu kad imate priliku pogledati nagrađivane dokumentarce, kratkometražni ”Anine pjesme” Vlatke Vorkapić te dugometražni ”Dečko kojem se žurilo” Biljane Čakić-Veselič. Nakon seta domaćih dokumentaraca očekuje vas i najnoviji film znamenitog njemačkog redatelja Wima Wendersa, njegov posljednji stvaralački trijumf ”Savršeni dani” koji mu je uz posebno priznanje u Cannesu donio i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma!

Film ”Anine pjesme” kazuje priču o dvjema prijateljicama, pučkoj pjesnikinji Ani Šebalj i Mandici. Naglasak filma je na njihovom svakodnevnom životu ispunjenom djetinjom radošću.

Drugi film popodneva, ”Dečko kojem se žurilo”, osobna je priča redateljice Biljane Čakić-Veselič o potrazi za vlastitim bratom nestalim tijekom velikosrpske agresije 1991. godine. Tragična autoričina pripovijest svojevrsni je nastavak na obiteljsku tragediju iz Drugog svjetskog rata u kojem je autoričin djed ubijen, a njena baka je cijeloga života čekala da se on vrati.

Film ”Dečko kojem se žurilo” premijerno je prikazan 2001., a uz brojne pohvale na Danima hrvatskog filma je zaslužio i Grand prix, nagradu žirija za najbolju redateljicu te nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film. Od 20h na rasporedu kinoteke je pak jedan od ponajboljih filmova prošle, godine, Wendersovi ”Savršeni dani”!

Radnja filma “Savršeni dani” prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost…

Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje. Glavna tema filma bavi se pojedincem koji je svoju životnu sreću (ili bolje rečeno podnošljivu egzistenciju) pronašao u malim stvarima. Jednostavnije rečeno, Hirayama je čovjek koji je usred razvijenog Tokija ostao u analognom dobu. Međutim, ono što se posebno ističe u ovom izrazito humanističkom djelu, a što također krasi i većinu Wendersove filmografije, njegova je velika ljubav prema glavnom liku kojeg je stvorio u ”Savršenim danima”. Njega ovdje tumači iskusni japanski glumac Koji Yakushokoji koji je za svoju suptilnu, ali krajnje humanu glumačku izvedbu nagrađen priznanjem za najboljeg glumca na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu.

”Anine pjesme” i ”Dečko kojem se žurilo” su na rasporedu u petak, 03. svibnja s početkom od 18, odnosno 18:30h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače i ulaz na njihove projekcije je besplatan! ”Savršene dane” gledamo od 20h, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcije iz manifestacije ‘Mjesec našeg filma’ se održavaju u suradnji s HAVC-om.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...