PRVO ZASJEDANJE Tko iz zadarskog HDZ-a ide u Sabor? Najizgledniji Babić i Baradić, Brižić na čekanju

Pred zadarskim su HDZ-om napeti dani s obzirom da danas i sutra njegovi članovi čekaju poziv u saborske klupe. Naime, procedura konstituiranja Sabora je jasna – predsjednik RH Zoran Milanović donosi Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskog sabora, nakon čega se na sjednicu pozivaju zastupnici izabrani na parlamentarnim izborima.

Milanović je sjednicu sazvao za četvrtak, 16. svibnja, kada će se ujedno znati i kome je šef HDZ-a Andrej Plenković povjerio mjesta u Vladi, odnosno tko su kandidati s liste koji će ih zamijeniti. Naime, u 9. i 7. izbornoj jedinici županijski HDZ imao je ukupno šest kandidata, a  ministar EU fondova u dosadašnjoj Vladi Šime Erlić bio na drugom te državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver na petom mjestu.

Kadrovska križaljka ovih će dana biti zgotovljena te će se znati ostaju li Erlić i Bilaver na dosadašnjim pozicijama u Vladi i tko će ih u tom slučaju zamijeniti u saborskim klupama. Naime, iz zadarskog SDP-a u Sabor su prošle dvije kandidatkinje, Sabina Glasovac i Irena Dragić, iz DP-a gradski vijećnik Damir Biloglav,  iz Mosta Ivan Matić, te u tim strankama više nema neizvjesnosti oko toga tko ide u Sabor.

No, neizvjesna je još situacija među dijelom HDZ-ovaca, ponajprije za Juru Brižića s obzirom da saborsku klupu lovi s čak 12. mjesta. Naprotiv, u zadarskom HDZ-u zasad su najizvjesnije zamjene Erliću i Bilaveru dogradonačelnik Ante Babić koji je bio na 8. mjestu, te dosadašnja saborska zastupnica Nikolina Baradić koju je stranka pozicionirala na 10. mjesto. Naravno, uz uvjet da Erlić i Bilaver ostanu u Vladi.

O svemu će se više znati sutra kada će HDZ-ovci dobiti poziv iz stranke o tome tko se može spremati na prvo zasjedanje Sabora u četvrtak, a tko ostaje kući.

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...