OPASNO Rusija i Kina pripremaju zajedničku invaziju Tajvana? Amerikanci: Spremni smo…

Američki obavještajci posjeduju informacije koje ukazuju na to da Rusija i Kina blisko surađuju u brojnim vojnim pitanjima, što se odnosi i na potencijalnu invaziju Tajvana.

“Prvi put da Kina i Rusija surađuju po pitanju Tajvana. Kina definitivno želi suradnju s Rusijom u tom smjeru”, rekla je prilikom svjedočenja pred zastupnicima Kongresa šefica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, prenosi N1.

Republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote postavio je Haines pitanje o takvom scenariju tijekom saslušanja odbora Senata za oružane snage. Pitao je i planira li Pentagon odgovor na takvu mogućnost jer velike su šanse da bi u slučaju sukoba s jednom zemljom, bio otvoren potencijalni sukob s još jednom ili više njih. To utječe na brojne stvari…

“Svakako postoji mogućnost da se tako nešto dogodi. Odgovor na to pitanje ovisi o scenariju koji bi se odvijao”, rekla je Haines i dodala da obavještajne procjene ukazuju da postoji sve veća suradnja u partnerstvu “bez ograničenja” između Rusije i Kine u svakom društvenom sektoru – političkom, gospodarskom, vojnom, tehnološkom…

Njene navode potvrdio je i general-pukovnik Jeffrey Kruse te naglasio da se situacija pomno prati te da su “spremni ako dođe do neželjenog scenarija”.

Također, treba znati da su Rusija, Kina i Iran održale zajedničke vojne vježbe od nazivom “Pomorski pojas sigurnost – 2024” u Omanskom zaljevu i Arapskom moru sredinom ožujka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...