SVOJ SVOME Gradonačelnik Dukić stranačkom kolegi Damiru Periću dodijelio posao “zaštite divljači”!

Obrt za lov i uslužne djelatnosti Per-dix, iliti ga po našku Jarebica, sretnik je koji je iz proračuna Grada Zadra dobio ugovor za “provođenje Programa zaštite divljači na površinama izvan lovišta – područje Grada Zadra”.

Iako je proračun pod blokadom te se iz gradske blagajne uzimaju samo nužna sredstva za korisnike, osobito one s područja zdravstva i socijale, za Per-dix su sredstva za zaštitu divljači osigurana upravo iz nužnih rashoda. Priznaje to sam gradonačelnik, pojašnjavajući u odluci o dodjeli sredstava zašto su zapravo sredstva osigurana i za koga. I ne bi tu bilo ništa čudno – jer pretpostavimo da je zaštita divljači ipak jedna od nužnih stavki čak i u blokadi proračuna – da Dukić ta sredstva nije dodijelio stranačkom kolegi, HDZ-ovom ravnatelju Natura Jadere, Damiru Periću!

Predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije i ravnatelj županijske ustanove Natura Jadera, Damir Perić, vlasnik je obrta Per-dix, za kojega je gradonačelnik u svojoj odluci donio sljedeći zaključak o dodjeli posla vrijednog 2.600 eura:

Prihvaća se ponuda Obrta PER-DIX, Zadar (obrt za lov i uslužne djelatnosti povezane s lovom) o provođenju Programa zaštite divljači na površinama izvan lovišta – područje Grada Zadra, za lovnu godinu 2024/2025 od (1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025. godine) u iznosu od 2.600,00 eura. Sredstva za realizaciju aktivnosti iz točke 1. ovog Zaključka, za prvu polovicu lovne godine, razdoblje od 1. travnja do 30. rujna 2024. godine) u iznosu od 1.300,00 eura, osigurana su Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo polugodište 2024. godine, na razdjelu 040, Aktivnost A1023-02 Zaštita i skrb o životinjama, pozicija L85, odjeljak 3236 Zdravstvene i veterinarske usluge, navodi Dukić u odluci.

Uz pretpostavku da je poslove upravljanja obrtom prenio na poslovođu, ravnatelj Natura Jadere ovdje se nije ogriješio o zakon, no ovo je pitanje moralne strane gradonačelnikove odluke kojom se njegovom stranačkom kolegi dodjeljuje ugovor s Gradom. Naime, ravnatelj Nature već je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dobio mišljenje da može biti vlasnik obrta za lov i uslužne djelatnosti povezane s lovom, no temeljem odredbi članka 18. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne može tijekom obnašanja navedene javne dužnosti obavljati poslove upravljanja tim obrtom. Stoga je dužan poslove upravljanja prenijeti na poslovođu te je, prilikom podnošenja godišnje imovinske kartice, dužan prijaviti vlasništvo nad obrtom i dobit ostvarenu obavljanjem navedene samostalne djelatnosti.

Iako je Perić upisan kao vlasnik obrta Per-dix, vjerujemo da je upravljanje obrtom prenio na poslovođu, kako mu je i sugeriralo Povjerensvo, no pitanje je na kraju – je li gradonačelnik mogao postupiti drugačije, odnosno ovaj posao dodijeliti nekom drugom, a ne stranačkom kolegi?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...