ZADAR: Prvi likovni natječaj dječjih radova ‘Blizu je, blizu’ o životu bl. Jakova Zadranina

Izložba dječjih radova u čast bl. Jakova Zadranina svečano je otvorena i predstavljena javnosti na blagdan bl. Jakova Zadranina u subotu, 27. travnja, u franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru. To je rezultat prvog dječjeg likovnog natječaja pod nazivom ‘Blizu je, blizu’ o životu i radu bl. Jakova Zadranina koji je ove godine održan u Zadru.

Bilo je to prvi put da su u čašćenje i promicanje glasa svetosti bl. Jakova Zadranina na tako široj, kreativno odgojno – obrazovnoj razini sudjelovala i zadarska djeca i da su se uključila u proslavu blagdana bl. Jakova. Dječje likovno stvaralaštvo u prikazu motiva života i rada bl.  Jakova je nova i jedinstvena inicijativa u Zadarskoj nadbiskupiji ostvarena prvi put ove godine, u promicanju čašćenja bl. Jakova. Inicijatorica toga likovno – duhovnog školskog projekta je Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica savjetnica, voditeljica projekta ‘Muzej u školi – baština i kultura mira’ OŠ Zadarski otoci.

Taj likovni natječaj organizirali su ‘Muzej u školi’ OŠ Zadarski otoci i Franjevački samostan sv. Frane u Zadru u kojem je bl. Jakov počeo svoje redovničko djelovanje. Suradnici u organizaciji natječaja su Zadarska županija, Grad Zadar, Narodni Muzej Zadar i Udruga glagoljaša Zadar.

U natječaju je sudjelovalo 172 učenika pod vodstvom 22 mentora iz deset osnovnih škola, od kojih je devet škola iz Zadarske nadbiskupije i jedna škola iz Dubrovnika. Osnovne škole sudionici iz Zadra su: Smiljevac, Stanovi, Bartol Kašić, Zadarski otoci i Katolička OŠ Ivo Mašina, Područna škola Ploča (OŠ Krune Krstića), Područna škola Diklo (OŠ Šime Kožičića Benje), Juraj Baraković, Ražanac, Franko Lisica, Polača i OŠ Mokošica, Dubrovnik.

Na blaženikov blagdan, u samostanskoj prostoriji koja je nazvana ‘Soba bl. Jakova Zadranina’, kao trajni postav izloženo je dvanaest dječjih radova koje su izabrali članovi Stručnog povjerenstva između 172 rada sve djece sudionika. Stručno povjerenstvo jednoglasno je proglasilo najboljim prvonagrađeni rad Gabrijele Ikač, 8.r iz zadarske OŠ Bartola Kašića, pod mentorstvom Jolide Klarić.  Preostalih 11 najuspješnijih likovnih radova nacrtali su učenici: Franko Kolega, OŠ Zadarski otoci, 3.c, mentorica Anamarija Botica Miljanović, Šimun Orlović, OŠ Bartola Kašića, 3.e (Zdravka Viduka), Vito Rogić, OŠ Zadarski otoci, 3.c, (Anamarija B. Miljanović), Maša Obučina Perković, OŠ Bartol Kašić, 3.e (Zdravka Viduka), Mateo Ugarković, PŠ Diklo, 3.r. (Suzana Lončar Menoski), Mareta Barešić, PŠ Diklo, 3.r., (Suzana Lončar Menoski), Emanuel Perović, OŠ Zadarski otoci, 3.c, (Anamarija B. Miljanović), Antonio Katačić, OŠ Zadarski otoci, 3.b, (Željka Diklan), Marta Butić, OŠ Zadarski otoci, 4.b, (Dijana Škara), Monika Vukić, OŠ Smiljevac, 6.f, (Marijana Dellavia) i Antonio Brajnović, PŠ Ploča, 3.c, (Sandra Čulina).

Dvanaestero djece čiji su radovi izloženi sudjelovala su na misnom slavlju koje je na blagdan bl. Jakova, u subotu, 27. travnja, u crkvi sv. Frane predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima. Šanko je pohvalio radove sve djece, rekavši da su svi izvrsni. Zahvalio im je na sudjelovanju, trudu i poručio: „Vi ste, djeco, biseri, dali ste najbolje od sebe. Dok ste crtali, i u tome se vidjela vaša ljepota. Jer i onim što ste crtali pokazujete tko ste iznutra, da ste našli biser. Nagrada je ono što ste vi dali nama, franjevačkoj zajednici i gradu Zadru“.

Fra Tomislav je pojasnio i kontekst nastanka izraza ‘Blizu je, blizu’, što je naslov likovnog natječaja. „Jedan maleni zec je bježao pred lovcima. Bio je blizu samostana u kojem je bio bl. Jakov. U tom bijegu, prestrašeni zečić se u samostanskom vrtu sakrio ispod habita bl. Jakova i naslonio uz njegovu nogu.  Lovci su pitali bl. Jakova: ‘Je li tuda prošao zec?’. Bl. Jakov je bio lukav i odgovorio im je: ‘A blizu je, blizu’. I lovci su produžili dalje. Bl. Jakov nije slagao, ali bio je mudar, pametan i tako je spasio nedužnog zečića. A i zečić je bio mudar. Znao je da ne može pobjeći lovcima, nego treba nekoga jačega od sebe. To je poruka i za nas. Naša slabost, čak i naši grijesi, naša razočaranja koja nekad doživimo u životu nisu prepreka, dapače – mogu biti šansa da dođemo bliže Bogu. Samo je jako bitno u životu koga biraš kao saveznika. Kada te strah, što radiš s tim strahom? Ideš li na krivu ili na pravu adresu? To je jako bitno u životu. Strah može biti šansa, može biti most do Boga, šansa da više Boga uđe u tvoj život, da ti postaneš jači“, poručio je fra Tomislav. Nakon mise, provincijal Šanko uručio je nagrade za sudjelovanje i pohvalnice djeci, autorima likovnih radova te zahvalnice mentorima i pokroviteljima. Djeca su na dar dobila prigodnu knjigu, tau križ i čokoladu u obliku zečića.

Svi sudionici natječaja dobili su sličicu bl. Jakova Zadranina na kojoj se nalazi prikaz bl. Jakova, prvonagrađeni rad Gabrijele Ikač, a na poleđini sličice je tekst molitve za proglašenje bl. Jakova svetim, koja je prevedena s talijanskog, obrazac koji se moli u svetištu u Bitettu. Cilj je da se ta molitva i pobožnost bl. Jakovu šire među pukom, da se uslišaju molitve po zagovoru bl. Jakova. Zanimljivo i da je najviše molitava po zagovoru bl. Jakova uslišano za pomoć djeci.

Bl. Jakov Zadranin rođen je 1400. u Zadru, na mjestu sadašnje tržnice u središtu grada, a kršten je u crkvi Gospe od porta, Velike Marije. S 20 godina ušao je u samostan Sv. Frane u Zadru. U tridesetoj godini života, bl. Jakov pratio je zamjenika provincijala 1438. na generalni kapitul Reda u Italiju. Nakon kapitula, ostao je u Provinciji sv. Nikole u Bariju, a potom je premješten u grad Bitetto gdje je proveo više od 40 godina, do svoje smrti 1496. godine. Za vrijeme epidemije kuge 1482., posvjedočio je veliku ljubav služeći bolesnima. U Bitettu se časti kao zaštitnik grada, a samostan u kojem je djelovao je veliko svetište njemu u čast. U Bitettu je postavljen kip koji prikazuje bl. Jakova kao franjevca sa štapom, prosjačkom torbom i zečićem, izvijestila je Ines Grbić (više na web stranici- Zadarska nadbiskupija)

Nakon mise, prisutnima se obratila inicijatorica projekta, Anamarija B. Miljanović. „Kako bismo približili bl. Jakova žiteljima Zadarske nadbiskupije, učenici osnovnih škola svojim dječjim viđenjem izrazili su se u likovnim tehnikama i na radovima prikazali prizore iz života bl. Jakova. Tražilo se dječje viđenje blaženika, duhovnost u slici. Svi radovi su kvalitetni, teško je bilo izabrati 12 za stalni postav. U svjedočanstvu o bl. Jakovu i zecu očituje se i ljubav blaženika prema svim stvorenjima. Djeci je osobito bliska, razumljiva i privlačna priča o bl. Jakovu i zečiću, koja pokazuje kako samo jedan čin ljubaznosti nekome može promijeniti život. Zahvalni smo i oduševljeni velikim odazivom djece na natječaj. Ohrabreni brojnošću i zanimanjem, natječaj za radove o bl. Jakovu sljedeće godine ćemo proširiti i na srednje škole“, poručila je Miljanović. Istaknula je da je likovni izraz prikladan i jedan od najboljih načina u izražavanju djeteta koji uključuje njihove emotivne i spoznajne mogućnosti da izraze svoje misli, a odgojnog je učinka. Kako bi što bolje osmislili motive, djeca su u pripremi bila upoznata sa životom bl. Jakova preko priča o njegovom životu. Gledali su videa i informacije o blaženiku, autora franjevaca Andrije Bilokapića, Drage Ljevara, Stanka Škunce te redatelja Miljenke Dujele koji je snimio film o čašćenju i velikoj proslavi u Bitettu bl. Jakova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...