Festival europske kratke priče pitao: Vraća li se svijet u prošlost? U Kazalištu lutaka dva dana živio je ljepšu sadašnjost i budućnost…

Zadar je, uz Zagreb, i ove godine bio domaćin najdugovječnijeg književnog festivala posvećenog kratkoj priči.

Već dvadeset i tri godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta; organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetničkim izražajima, a sve to održava u opuštenoj atmosferi i ponekad u otkačenom ambijentu…

Tema je ovogodišnjeg izdanja Festivala Novi vjetrovi, a kroz tu krovnu temu i u razgovorima s piscima propitivao se odnos modernosti i tradicije, istražilo odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima.

Najznačajniji domaći i europski kratkopričaši u Zadru su nam se predstavaki u petak 7. i subotu 8. lipnja.

U vrhunskoj su književnosti uživali i bili dio jedinstvene neformalne priče Festivala europske kratke priče, brojni posjetitelji na besplatnim programima u Kazalištu lutaka.

Zadarski dio festivala obuhvatio je plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla Korine Oltran i Mije Šare nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila. U dvodnevnom programu su umjetničkim kreativnim duhom i tijelom također sudjelovali Chloe Aridjis, Hassan Blasim, Aleksandra Filipović, Mladen Blažević, Želimir Periš, Roberto Vodanović Čopor, Sven Popović, Senko Karuza, Lidija Deduš, Nuala O’Connor, Sara Kopeczky Bajić,  Héctor Abad Faciolince, Morana Zibar….

23. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar. (PL)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...