Na Pagu se održava 13. međunarodni festival čipke

Jedan od najvažnijih događaja posvećenih paškoj čipki je Međunarodni festival čipke koji se već tradicionalno, počevši od 2010. godine, održava u lipnju svake godine u gradu Pagu. Ovaj festival okuplja čipkarice iz Europe i cijelog svijeta, pružajući im priliku za razmjenu znanja i iskustava te promicanje ovog prekrasnog zanata na globalnoj razini. Posjetitelji imaju priliku uživati u izložbama, radionicama, modnim revijama i drugim događanjima koja slave ljepotu i umijeće izrade čipke.

Grad Pag ponovno će postati središte kulturnih zbivanja početkom 13. Međunarodnog festivala čipke, koji će se u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak održati od 20. do 23. lipnja. Ovaj prestižni ovogodišnji događaj koji se održava pod pokroviteljstvom

Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, okupit će ljubitelje umjetnosti i tradicije, pružajući im jedinstvenu priliku da se upoznaju s bogatom poviješću i jedinstvenom ljepotom čipke iz Španjolske, Mađarske, Slovenije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske.

Službeno otvorenje festivala započet će u četvrtak, 20. lipnja u 19 sati promenadnim koncertom na glavnom gradskom trgu nakon koje će se u 19.30 sati održati ceremonija otvorenja Festivala. Uz bogat kulturni, edukativni i zabavni program koji su pripremili organizatori, posjetitelji će u večernjim satima prvog dana moći uživati u festivalskim izložbama zemalja sudionica u prostoru Kneževog dvora i koncertu klape Munita. Koncert počinje u 21 sat.

Za sve one koji žele naučiti tajne izrade ažura, cijanotipije i filcanja vune, u petak, 21. lipnja, organizirane su radionice pod vodstvom iskusnih majstorica.

Početni tečaj za ažure održat će se u Atriju Kneževog dvora s početkom u 10 sati dok će se radionica cijanotipije za djecu održati na trgu ispred Gradske knjižnice u 10.30 sati. U popodnevnim satima na istom mjestu, ispred Gradske knjižnice, izrađivat će se stilizirana čipka od filcane vune s početkom u 17 sati.

S ponosom najavljujemo modnu reviju pod nazivom “Tradicija protkana ljubavlju”, koja će se na trgu Petra Krešimira IV održati s početkom u 20 sati. Ova posebna modna revija spaja suvremeni dizajn s bogatom tradicijom paške čipke, a posjetitelji će imati priliku uživati u jedinstvenim modnim komadima koji na inovativan način reinterpretiraju tradicionalnu pašku čipku. Također, na modnoj reviji prikazat će se nekoliko ekskluzivnih modela inspiriranih paškom čipkom koje su izradile učenice Škola za trgovinu i modni dizajn iz Rijeke te nakit od paške čipke kojeg su izradile učenice SŠ Bartola Kašića.

Nakon modne revije, na glavnom gradskom trgu, nastupit će klapa HRM Sv. Juraj koji će svojim izvedbama obogatiti festivalsku atmosferu. Ovo prekrasno glazbeno događanje koje ne smijete propustiti počinje u 21 sat.

U subotu, 22. lipnja u 10 sati održat će se radionica izrade paške čipke koja će biti posebno atraktivna za sve one koji žele naučiti vještinu ovog drevnog zanata. Sudionici će u Atriju Kneževog dvora imati priliku iz prve ruke isprobati izradu čipke i naučiti više o njenoj povijesti i tehnikama. U 11 sati, na trgu ispred Gradske knjižnice održat  će se radionica izrade unikatnih torbi transfer tehnikom, a promocija slikovnice „Legenda o Paškoj čipki” na rasporedu je u 18 sati.

Sajam „Najboje od Paga” održat će se u subotu u vremenu od 19 do 22 sata ispred I Magazina soli. Ova promocija posvećena je predstavljanju autentičnih, domaćih proizvoda koji odražavaju tradiciju, kvalitetu i jedinstveni okus otoka Paga. Posjetitelji će moći kupiti svoje omiljene proizvode na prodajnim štandovima te na taj način podržati lokalne proizvođače, a osim u vrhunskim otočnim proizvodima poput paškog sira, baškotina, pandešpanja moći će kupiti unikatne suvenire i prirodnu kozmetiku.

Dio festivala bit će i nastupi folklornih društava, koji će u večernjim satima dočarati autentičan duh i bogatstvo kulturne baštine kroz pjesme, plesove i nošnje. Posjetitelji će u 19 sati na Trgu Petra Krešimira moći uživati u nastupu i plesovima KUD-a Lovro Ježak iz Marije Bistrice i KUD-a sv. Andrija iz Svete Nedjelje u 21 sat.

Izložbe su također poseban dio festivala gdje se mogu razgledati najljepši primjerci paške čipke, od povijesnih radova do suvremenih interpretacija. Kroz izložbu „Paška čipka” Društva paških čipkarica Frane Budak u sklopu u Galerije paške čipke svi ljubitelji čipke moći će uživati u ljepoti te se diviti eleganciji paške čipke na izložbi „Neodoljiva tajna nit” u Samostanu sv. Margarite.  U glavnoj zbornoj crkvi Marijinog uznesenja bit će predstavljena izložba „Crkveno ruho”, a u crkvi sv. Jurja izložba „Vridne ruke moje nane” Foto kluba Pag. Bit će otvorena i Etno kuća i stalni postav KUD-a Družina, a u Gradskoj čitaonici održat će se izložba dječjih radova iz dječjeg vrtića „Paški mališani pod nazivom „Moj grad čipke i kamena”. Izložbe će biti otvorene sva tri dana festivala u vremenu od  9.30 do 12.00 i 18.00 do 22.00 sati.

Festival završava, u subotu u 20 sati podjelom zahvalnica svim sudionicima.

Pozivaju se svi ljubitelji čipke, umjetnosti i dobre zabave da se pridruže na ovom jedinstvenom  događaju u Pagu!

U nastavku pogledajte cjeloviti program:

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...