NEMA IZLAZA Čije će amandmane Dukić izabrati da spasi proračun – Enijeve ili Rubešine? Ili ide u novu odluku o nužnom financiranju?

Kineska poslovica kaže da slika vrijedi više od tisuću riječi, a fotografija gradonačelnika Branka Dukića s njegova sastanka s Akcijom mladih doista govori više od tisuću riječi. Sva nemoć gradske vlasti da ostane dostojanstvena u situaciji dok ovisi o rukama onih koju je ucjenjuju nebuloznim uvjetima, pa i glupostima poput krematorija, očitovala se upravo na ovoj slici.

Naime, Dukić na slici izgleda kao da je progutao ježa i svom se snagom upire ostati sabran dok sluša Rubešine litanije, ako ne zbog njega, a ono barem zbog svojih sugrađana kojima mora pokazati kako je napravio, eto, i ovaj korak do izglasavanja proračuna.

I predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, jutros za naš portal kaže kako smatra da idemo u treći kvartal tehničkih mjera sumnjajući da se na sjednici 25. lipnja neće dogoditi ništa novog. Srpanj, kolovoz i rujan tako bi opet mogli biti na hladnom pogonu te bi se u gradskoj upravi financirali samo nužni rashodi i izdaci.

I sam Dukić vidi svu svoju nemoć u pregovorima s nezavisnim Enijom Meštrovićem, čiji vijećnici na sastanku viču na njega, ili Akcijom mladih čiji ih predsjednik Ante Rubeša prijavljuje DORH-u. Svjestan je toga i sam Dukić kada kaže:

Dosadašnji stil vaših političkih rasprava je bio nezreo, bolje da se nekada nisu ni održale. Ako ne bude konstruktivne rasprave, bolje da se ni ne nađemo, poručio je Rubeši ovoga ponedjeljka u Maloj vijećnici, još jednom ističući najizgledniji scenarij, a to je nova tehnička mjera za funkcioniranje Grada:

Blokada proračuna može trajati unedogled, sve do odluke Upravnog suda koji propisuje da se proračun mora donijeti u sljedećih 45 dana, to bi se moralo dogoditi prije početka izborne godine, poručio je Dukić.

Simptomatično je pritom da je i nedavno spomenuo kako uskoro ionako dolaze lokalni izbori te da bi, ukoliko se i raspusti Gradsko vijeće, čitav pravni postupak s imenovanjem povjerenika i ostalim pravnim procedurama, trajao do lokalnih izbora.

Na sjednici 25. lipnja stoga ćemo znati jesu li vijećnici Akcije mladih ili oni Enija Meštrovića spremni podržati proračun, ali i čije će amandmane Grad eventualno prihvatiti. Naime, Rubešini amandmani teški su 3,5 milijuna eura, a samo Meštrovićeva nebuloza o krematoriju koštala bi ih 5 milijuna eura.

Dukićeva pozicija, dakle, doista je teška, ali drugog mu izlaza trenutno nema…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...