PET ZANIMLJIVOSTI Nakon rezultata izbora za europski parlament…

Europska pučka stranka (EPP) ostvarila je jasnu pobjedu na nedjeljnim izborima za Europski parlament, jačajući tako svoju kontrolu iako su krajnje desničarske skupine ostvarile velike uspjehe.

Snage desnog centra na putu su da osvoje oko 184 zastupnika u parlamentu. To je jedina stranka centra koja je porasla na ovim izborima: Socijalisti i demokrati lijevog centra ostali su stabilni, dok je liberalna skupina Renew Europe desetkovana.

Iako bi se EPP ponovno mogao pridružiti velikoj koaliciji sa socijalistima i liberalima, također bi mogao pregovarati o nekim pitanjima sa strankama koje su na desnici, piše Politico.

Ovo je pet stvari koje treba znati o rezultatima izbora za Europski parlament:

Krajnja desnica pobjeđuje

Kao što su ankete predviđale, krajnje desničarske snage ostvarile su velike uspjehe u cijelom bloku. U Francuskoj je Nacionalno okupljanje osvojilo gotovo trećinu glasova, učvrstivši se kao vodeća ultranacionalistička skupina u parlamentu.

Kad bi krajnja desnica formirala jedinstvenu skupinu, bila bi to druga najveća snaga u Parlamentu, iza tradicionalno dominantne Europske pučke stranke. Suparništvo i neslaganja unutar njezinih redova čine taj scenarij malo vjerojatnim, no svejedno će izvršiti pravi pritisak na politiku EU-a.

Tijesan put do pobjede za Ursulu von der Leyen

Jučerašnji rezultati pokazuju da predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ima dobre izglede za ostanak na dužnosti, ali ne i sigurne.

Ako dobije potporu nacionalnih čelnika EU-a, morat će natjerati parlament da potvrdi njezinu kandidaturu za put do pobjede. Posljednji put kad je tražila potporu parlamenta, prije pet godina, teoretski je mogla računati na potporu 440 zastupnika koji pripadaju trima centrističkim skupinama, ali je dobila samo 383 glasova.

Loši rezultati za europske Zelene

Nakon pet godina tijekom kojih je Europski Zeleni plan postao glavnim pitanjem u Parlamentu, birači su se okrenuli protiv ekološki orijentiranih stranaka i izbacili njihove predstavnike iz Parlamenta.

Najznačajniji gubici Zelenih potječu od delegacija koje su predstavljale Francusku i Njemačku, koje su činile polovicu snage pokreta u Parlamentu.

Skupina Renew je podbacila

Skupina Renew Europe koja je dominirala parlamentom tijekom proteklih pet godina — pretrpjela je udarac u nedjelju.

U Francuskoj je stranka Emmanuela Macrona propala jer su birači izrazili svoju frustraciju nacionalnom vladom glasajući za krajnju desnicu. Gubici su zabilježeni i među srodnim skupinama u Rumunjskoj, Danskoj i Estoniji.

Što izbori znači za nacionalne vođe

Kao što to obično biva tijekom izbora za Europski parlament, građani su iskoristili svoj glas kao de facto referendum o svojim nacionalnim vladama. U Francuskoj je tako nadmoćna pobjeda ekstremno desnog Nacionalnog okupljanja izazvala predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti  Nacionalnu skupštinu i raspiše prijevremene izbore.

Iako nijedan drugi nacionalni čelnik nije reagirao tako dramatično, negativni rezultati za vladajuće stranke u zemljama poput Njemačke i Mađarske protumačeni su kao udarci za njihove vođe, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...