Prepoznajte simptome na vrijeme: Znate li razliku između toplinskog udara, iscrpljenosti i sunčanice?

Hrvatsku je u drugoj polovici lipnja zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val, a u nastavku ljeta očekuje se još takvih vrućih epizoda, piše N1.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Također, važno je znati raspoznati simptome određenih stanja koja visoke temperature mogu uzrokovati kako bi se moglo pravovremeno reagirati.

Toplinski udar

Toplinski udar (hipertermija) je najteži oblik poremećaja organizma uslijed dugotrajnog i prekomjernog izlaganja jakim vrućinama te nefunkcioniranja termoregulacijskih mehanizama. Očituje se kao iznenadni sistemski upalni odgovor organizma.

Klasični toplinski udar nastaje prilikom duljeg izlaganja vrućini, a uglavnom se javlja u ljetnim mjesecima i kod starijih, posebno slabo pokretnih osoba.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da simptomi toplinskog udara uključuju:

– visoku tjelesnu temperaturu,

– vruću, crvenu, suhu ili vlažnu kožu,

– ubrzan, jak puls,

– glavobolju,

– vrtoglavicu,

– mučninu,

– zbunjenost,

– gubitak svijesti i padanje u nesvijest.

CDC navodi da je toplinski udar hitni medicinski slučaj i da odmah treba pozvati liječničku pomoć ako kod nekoga primijetite ove simptome. Osobu bi također trebalo premjestiti na hladnije mjestu i potom bi joj trebalo pokušati snizi temperaturu hladnim krpama ili hladnom kupkom. CDC također upozorava da osobi koja ima simptome toplinskog udara ne dajete ništa za piti.

Toplinska iscrpljenost

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (ZZJZDNZ) navodi da je toplinska iscrpljenost poremećaj koji se razvija i nekoliko dana nakon izlaganja visokim temperaturama, ako je unos tekućine bio nedovoljan.

Najosjetljivije su starije osobe, osobe s povišenim krvnim tlakom, te osobe koje su izložene jakim fizičkim naporima kod velikih vrućina (radnici na otvorenim gradilištima, poljoprivrednici…).

Prema CDC-ju, simptomi toplinske iscrpljenosti su:

– jako znojenje,

– hladna, blijeda i vlažna koža,

– ubrzan, slab puls,

– mučnina ili povraćanje

– grčevi u mišićima,

– umor ili slabost,

– vrtoglavica,

– glavobolja,

– nesvjestica (padanje u nesvijest).

U slučaju pojave ovih simptoma, osoba bi se trebala skloniti na neko hladnije mjesto, olabaviti odjeću, staviti hladne obloge i pijuckati vodu. U slučaju da osoba počne povraćati, simptomi se pogoršaju ili potraju dulje od sat vremena, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Toplinski grčevi

Bolni grčevi mišića koji najčešće zahvaćaju ruke, noge ili mišiće trbuha, javljaju se uslijed napornog fizičkog rada. Osobe koje se obilnije znoje tijekom fizičkih aktivnosti i pri velikim vrućinama sklonije su razvijanju grčeva.

Simptomi toplinskih grčeva su:

– obilno znojenje tijekom intenzivne vježbe,

– bol u mišićima ili grčevi.

Kada se pojave ovi simptomi, potrebno je odmah prestati s fizičkom aktivnosti i skloniti se na hladnije mjesto te piti vodu, neko sportsko piće ili prirodne negazirane voćne sokove, ali nipošto alkohol!

U slučaju da grčevi potraju dulje od sat vremena, na prehrani ste s malo natrija i imate srčanih problema, odmah potražite liječničku pomoć.

Sunčanica i opekline od sunca

U slučaju sunčanice, moždane opne (tanki slojevi tkiva koji prekrivaju i štite mozak) i mozak se zagrijavaju. Porast od tek stupnja ili dva dovoljno je da izazove neku vrstu meningitisa (upala moždanih ovojnica ). Simptomi uključuju:

– glavobolju,

– vrtoglavicu,

– bol u vratu i ukočenost,

– osjetljivost na svjetlost,

– crvenilo lica.

Ako se sumnja da bi netko mogao imati sunčanicu, treba ga skloniti s vrućine u hlad. Tijelo im treba hladiti mokrim krpama, a najbolje je da im se podigne gornji dio tijela. Trebali bi unijeti i puno tekućine. Ako se stanje osobe pogorša i počne gubiti svijest, treba pozvati hitnu pomoć.

Simptomi opekotina od sunca su:

– bolna, crvena i topla koža,

– mjehurići na koži.

Osoba se treba kloniti sunca dok opekotine ne prođu, treba nanositi losion na zahvaćeno područje i ne bi trebalo dirati mjehuriće.

Toplinski osip

Toplinski osip nastaje prekomjernim znojenjem prilikom toplog, vlažnog vremena. Najčešće se javlja kod male djece na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima.

Simptomi su crvene nakupine malih mjehurića koji izgledaju poput prištića na koži (obično na vratu, prsima, preponama ili u preborima laktova).

Osoba koja ima toplinski osip trebala bi ostati na hladnom i suhom mjestu. Za ublažavanje osipa treba koristiti puder, poput onog koji se koristi za bebe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...