Savjeti za ljeto: Što učiniti u slučaju uboda insekta?

Za smanjenje svih opasnosti i rizika općenito, potrebno je u svim krajevima izbjegavati neposredne kontakte s divljim, a i domaćim životinjama i tako smanjiti mogućnost ugriza i ogreba, te izbjegavati kupanje u vodama stajaćicama, koje su sigurno zagađene životinjskim izlučevinama i stoga opasne, upozoravaju iz HZJZ-a.

Protiv insekata se može zaštititi prikladnom odjećom i obućom, zaštitnim mrežama za vrijeme spavanja, preparatima koji tjeraju komarce i ostale insekte (repelenti), ili primjenom otrova (insekticidi), piše N1.

Općenito vrijedi i preporuka da se u slučaju zmijskog ujeda, ugriza ili ogreba bilo koje životinje, kao i kod pojave bolesti s visokom temperaturom svakako što prije javite liječniku.

Osim ovih općih mjera, za neke bolesti iz ove skupine postoje i posebni oblici medicinske zaštite. To mogu biti zaštitna cijepljenja ili pak uzimanje određenih lijekova unaprijed (kemoprofilaksa). Za svakog putnika se navedeno posebno propisuje prema području u koje odlazi.

Komarci

Prikladno se odjenite – nosite duge rukave i nogavice (pogotovo u sumrak i navečer). Komarci mogu ubosti i kroz tanku tkaninu, pa odjeću treba poprskati sredstvom koje odbija komarce (repelentom).

Nepokrivene dijelove tijela treba namazati repelentnim sredstvom i obnavljati ga nakon 4 – 6 sati.

Pošpricajte sobu u kojoj ćete spavati insekticidnim sredstvom i uključite aparatić s tabletama impregniranim insekticidom; ako je po noći otvoren prozor, treba imati zaštitnu mrežicu. Ako spavate u prirodi, šatoru ili sobi koja nema zaštitnih mrežica na prozorima i vratima, najbolja je zaštita, uz upotrebu repelenata, zaštitna mrežica protiv komaraca impregnirana insekticidom.

Stršljeni, bumbari, ose i pčele

Ubodom uštrcavaju otrov koji izaziva lokalne ili opće simptome. Opasni su ubodi u usta, glavu, vrat ili jako prokrvljeno područje.

Ubod ose ili pčele izaziva u pravilu lokalnu reakciju – bolna crvena oteklina na mjestu uboda koja svrbi ili peče i prolazi obično unutar jednog dana. Posebna opasnost kod preosjetljivih ljudi je pojava teške alergijske reakcije (anafilaktički šok).

Pčela na mjestu uboda ostavlja žalac: izvadite žalac bez gnječenja što prije – sastružite ga noktom ili rubom kartice iz novčanika.

U prirodi nosite bijele, svijetlo smeđe ili bež boje koje odbijaju kukce, ne koristite kozmetiku ili parfeme cvjetnih mirisa. Preosjetljive osobe trebaju izbjegavati cvjetne livade.

Krpelji

Krpelja odmah izvadite pincetom: uhvatite ga što bliže mjestu gdje se pričvrstio u koži i izvucite prema gore i van.

Mjesto uboda je preporučljivo premazati antiseptikom, te kroz mjesec dana pratiti eventualne promjene; u slučaju pojave simptoma treba otići liječniku.

Za ljude koji profesionalno ili rekreativno često borave u prirodi za zaštitu od krpeljnog meningoencefalitisa postoji cjepivo koje se daje u tri doze: prve dvije razmaku od mjesec dana, a treća nakon 12 mjeseci. Zaštita traje između 3 i 5 godina, pa se preporučuje docijepljenje svake 3 godine,

Crna udovica

Crna je udovica najotrovniji pauk našeg podneblja, čiji neurotropni toksin može izazvati teške simptome, pa čak i smrt u posebno rizičnoj populaciji. Rasprostranjen je uglavnom u priobalju. Njegovo je tijelo baršunasto crne boje, obraslo dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje, ali ih ne mora imati.

Više o simptomima i liječenju možete pročitati na stranicama HZJZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...