BENKOVAČKI SAJAM Ni ekstremne vrućine nisu mogle rastjerati njegove vjerne posjetitelje…

Deseti je u mjesecu, u narodu više poznat kao sveti deseti, a to znači da je na Benkovačkom sajmu ponovno bilo pravo ludilo. Kao i uvijek bilo je svega – pršuta, sira, pomidora, elektronike, odjeće, obuće, bicikli, romobila, kokošiju, pilića, pačića, zečeva i tako u nedogled… Sajam je, osim što je krcat najrazličitijim stvarima koje možete jeftino kupiti, i važno mjesto za druženje s prijateljima, obitelji, poznanicima ili kompletnim strancima.

Ovoga je mjeseca velika nesreća to što se sajam poklopio s dugonajavljivanim toplinskim udarom, zbog čega je điravanje okolo, traženje potrebnih stvari, druženje i jedenje janjetine ili čevapa ipak bilo otežano. Ali srećom ni vrućine nisu mogle rastjerati njegove vjerne posjetitelje.

Posebnost ove srijede je izložba „Pečat od vrimena – Štorija o plisnacu”, autora Milan Šabića i Miroslav Lelasa iz agencije „None Of The Above”, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Branimir iz Benkovca i uz podršku Grada Benkovca. Izložba prikazuje način izrade tradicionalne hrane u Dalmaciji i tradiciju dalmatinskog sela, a izložba je otvorena sljedećih 10 dana i može se posjetiti u foyeru Kulturnog doma Benkovac.

Čeriti žene odjevene u tradicionalnu nošnju ili odjeću svoga zavičaja radile su tradicionalne specijalitete svoga kraja isto onako kako su ih njihove majke i bake naučile te su ih posjetiteljima izložbe i prezentirale. Gospođa Pavenka Kovačić demonstrirala je izradu plisnaca na kominu u Žrnovnici, a njezina je kćerka Darija Bujas sada stigla u Benkovac. Gospođa Marija Prelas radila je tituš u Srijanima u Gornjim Poljicima, gospođa Tatjana Sovulj umijeće izrade plisnaca pokazala je u svojim Kučićima, a gospođa Ksenija Čirjak izradila je prisnac u Pristegu kod Benkovca.

Kako je to izgledalo možete provjeriti u galeriji ispod teksta…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...