FOTOGALERIJA Svečano otvorene 64. Glazbene večeri u Sv. Donatu

Glazbene večeri u Sv. Donatu tradicionalno se otvaraju svečanim koncertom na Forumu, stoga smo ove smo nedjelje imali priliku posvjedočiti velikoj svečanosti povodom otvorenja njegova 64-og izdanja. Uz Mozartovu uvertiru operi Otmica iz saraja i njegovu Haffner-simfoniju, vrhunac večeri bila je izvedba Pop-koncerta Igora Kuljerića, hrvatskog skladatelja podrijetlom sa Silbe koji, iako pripada zadarskom kulturnom krugu, inspiracije pronalazi u lokalnim, duboko ukorijenjenim glagoljaškim odjecima i u suvremenim izvođačkim praksama poput rocka, jazza i popa. Uz Kuljerića, s njim je nastupio nastupio i solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a Vedran Kocelj.

Poseban je osjećaj podijeliti ove večeri zajedno sa svima vama, u ambijentu koji nadahnjuje i motivira na vrhunske izvedbe, a sve nas okuplja oko glazbe koja ovaj grad čini međunarodnim središtem kulture i umjetnosti. Program otvaranja povezuje bezvremenska klasika Mozarta s jednim od onih koji su dali nemjerljiv doprinos hrvatskoj glazbenoj umjetnosti, Igora Kuljerića. Njegovim pop-koncertom ovaj festival nastavlja svoju tradiciju očuvanja i promociju hrvatske glazbe, ali i identitet ovog grada. – publici je uvodnih nekoliko riječi uputio gradonačelnik grada Zadra i član Upravnog vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu Branko Dukić.

Branko Dukić

 

Stupovi Glazbenih večeri u sv. Donatu su ljudi, sve one koji su ih držali od početaka do danas gotovo je nemoguće nabrojati, no svi oni oblikovali su specifičan festival koji u sebi nosi dva podjednako snažna smjera, jedan koji promovira komornu i orkestralnu glazbu i drugi koji drži da Zadar može biti relevantan centar njegovatelja i promicatelja rane glazbe. Stoga glazbene večeri u režiji umjetničke ravnateljice Ivane Kuljerić sljubljuju i ciklus rane glazbe koju godinama uspješno kreira Katarina Livljanić.

Podrška Ministarstva kulture i medija ključna je za razvoj ove lijepe priče, zbog čega se s nekoliko riječi obratila i ministrica Nina Obuljen KoržinekUvijek je zadovoljstvo biti ovdje s vama i promisliti o zadarskoj glazbenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Mislim da ovaj festival upravo to objedinjuje, sa svojih šest desetljeća kontinuiteta, u jednu bogatu tradiciju, ali sigurno i perspektivu budućnosti ovog grada koji, uvijek valja istaknuti, među svim hrvatskim gradovima, ima vrlo živu cjelogodišnju koncertnu aktivnost na čemu i Gradu i Koncertnog uredu Zadar i svim glazbenicima i umjetnicima koji žive u ovom gradu ili u njega rado dolaze, čestitam. Čestitam isto tako na izboru novoj umjetničkoj ravnateljici Ivani Kuljerić i nadam se da će svojom energijom i svojim umjetničkim habitusom dati novu energiju festivalu. Svim umjetnicima i publici Publici želim obilje sjajnih koncerata, program je zaista bogat. Uz Simfonijski orkestar HRT-a koji će nas večeras obradovati, tu je svakako i Zadarski komorni orkestar, jedan potpuno poseban ansambl u hrvatskim okvirima, ali i stara glazba, a svi oni zajedno čine korpus ovog festivala.

Nina Obuljen Koržinek

 

Nakon uvodne ceremonije otvaranja festivala koja uključuje i podizanje zastave 64. Glazbenih večeri duž zidina Sv. Donata, publika je imala priliku utonuti u simfonijske melodije, koje su pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva oplemenile prvi dio ove večeri, a zatim, u drugom dijelu, i melodije Pop-koncerta Igora Kuljerića, majstora bez čijeg bi opusa bilo nemoguće zamisliti hrvatsku glazbu.

Glazbene večeri u Sv. Donatu su glazbeni i glazbeno-scenski festival koji svojim reproduktivnim, muzikološkim, istraživačkim i edukativnim programom međunarodnog karaktera njeguje i promiče umjetničke vrijednosti i naslijeđe hrvatske i svjetske glazbene baštine uz dvije programske odrednice: komornu glazbu uz naglasak na rad Zadarskog komornog orkestra te ranu to jest srednjovjekovnu i renesansnu glazbu s posebnim naglaskom na lokalnu i nacionalnu baštinu istog područja. Osnivač i organizator Glazbenih večeri u Sv. Donatu je Grad Zadar, a produkcija festivala povjerena je Javnoj ustanovi u kulturi Grada Zadra Koncertni ured Zadar. Umjetnički program formiraju Ivana Kuljerić Bilić i Katarina Livljanić (rana glazba). Glazbene večeri u Sv. Donatu održavaju se Zadru od 1961. godine naovamo, svake godine tijekom srpnja i kolovoza.

Ove je nedjelje, svečani koncert na Forumu slušatelje, bilo one uživo ili one na malim ekranima, odveo u neki sasvim novi svijet, a kako je to izgledalo možete provjeriti u galeriji ispod teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...