Radni sastanak na temu financiranja udruga u kulturi: Bez sredstava iz proračuna u Zadru su ugroženi brojni kulturni programi!

Gradonačelnik Branko Dukić sa pročelnicima Antom Ćurkovićem i Dinom Bušić održao je danas radni sastanak s predstavnicima dijela zadarskih udruga u kulturi. Na inicijativu Sanje Petrovski, Andreja Frica i Vinka Radovčića sastanak se održao na temu financiranja udruga u kulturi u uvjetima nepostojanja gradskog proračuna i obveze financiranja nužnih rashoda.

-Razvijena plesna scena i Plesna sezona kao jedan od rijetkih projekata u Hrvatskoj su veliki uspjeh grada, udruga i pojedinaca koji su Zadar obilježili kao mjesto susreta različitih umjetničkih medija i time trajno označili Zadar na kulturnoj karti Hrvatske. Našli smo se u nezavidnoj financijskoj situaciji ne svojom krivicom, unatoč postojanju novaca i našem profesionalnom predanom radu. Sva naša planirana događanja smo do sada ostvarili, a slijede nam dva festivala (Monoplay i Večer plesne minijature), naša vlastita produkcija i izvedbe te brojna gostovanja drugih ansambala za koje sigurno nećemo imati sredstava. Djelovanje i rad Ansambla su transparentni i vidljivi svakom pojedincu i smatramo da zaslužujemo bilo kakvu moguću adekvatnu podršku pri razrješenju sadašnje situacije i savjet od strane vlastitog grada – istaknula je u ime Zadarskog plesnog ansambla Sanja Petrovski.

Predstavnici udruga istaknuli su probleme s kojima se suočavaju tijekom čitave ove godine, a prvenstveno zbog nemogućnosti redovitog financiranja njihovih programa iz gradskog proračuna. Iako su u proteklom razdoblju uspijevali realizirati planirane programe isključivo financirajući ih iz drugih, pa i osobnih izvora, nastavak njihovih aktivnosti uvjetovan je osiguravanjem gradskih sredstava, naglasili su.

-Vjerujem da će Gradsko vijeće naći način za međusobnu suradnju i dogovor oko proračuna kako bi nastavili razvoj audiovizualnog sektora. Kino Zona djeluje šestu godinu i postigla je međunarodno zapažene rezultate pa ipak, budućnost je na prilično delikatnim temeljima s obzirom na nestabilne, projektne izvore financiranja te smo pod stalnom prijetnjom gašenja. Cjelogodišnji kinotečni program koji je neprekinut opstao i u teškim trenucima pandemije koronavirusa održava se redovno i u iscrpljujućim uvjetima blokiranog proračuna. Održat će se, makar „na mišiće“, i najavljene manifestacije „Hitchock nights“ i „Srednja Kino Zona“ te aktivno ljetno kino u palači Cedulin – najavio je predsjednik Centra nezavisne kulture Andrej Fric ocijenivši kako je sastanak konstruktivan uz obostrano razumijevanje za predmetnu problematiku.

Prošle godine udruge su se našle u sličnoj situaciji, ali su ipak, s donošenjem proračuna u svibnju, uspjeli premostiti to razdoblje jer su im sredstva uplaćena naknadno. Ove, pak, godine, gradonačelnik je naveo kako se tek mogu zajednički nadati što skorijem izglasavanju proračuna te naglasio kako su sredstva za njihove programe osigurana u planirana već tri prijedloga proračuna koji su većini u Gradskom vijeću bila neprihvatljiva.

-Nadamo se da će se ubrzo izglasati proračun te da ćemo moći realizirati sve ono što smo zamislili, u suprotnom bit će ovo izuzetno teška godina za Dramu plus – upozorio je Vinko Radovčić ispred udruge Drama plus.

U ovim uvjetima Grad je udrugama izašao u susret stavljajući im na raspolaganje infrastrukturu koja im može biti od pomoći za pripremu njihovih programa, od TZ-a, Hrvatskog narodnog kazališta i Koncertnog ureda. Također, proračunskim sredstvima u ovom tromjesečju financirat će se nužni troškovi udruga poput režija, najma prostora, knjigovodstvenih usluga…

Gradonačelnik je sugovornike upoznao i kako o istoj problematici svakodnevno razgovara i sa svim ostalim proračunskim korisnicima. Otežano je i financiranje udruga u socijalnoj skrbi unatoč zasebnim zakonima koji definiraju sustav financiranja lokalne samouprave, športskim klubovima koji, sukladno Zakonu o sportu i djelovanju Športske zajednice Grada Zadra imaju „pokriven“ tek osnovni dio hladnog pogona.

Drugi dio ove godine, ukoliko ne bude proračuna, donijet će još veće probleme ne samo udrugama građana, nego i institucijama i ustanovama.  Mi na raspolaganju imamo sredstva koja su nam ograničena izvršenjem prethodnih proračuna, a to, s obzirom na rast osnovnih troškova, znači manjak od skoro 20 posto za osnovne potrebe poput režija, plaća. Najgore je što se proračun uredno puni i novca ima dovoljno za sve ono što je proračunom planirano, pa i sve planirane programe vaših udruga. Ali bez proračuna ne smije se koristiti – zaključio je zadarski gradonačelnik.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...