Nutricionist: Ako ste pod rizikom od bolesti srca, izbjegavajte ove dodatke prehrani
Dodaci prehrani su česta i praktična dopuna prehrani, kojoj se ljudi okreću kako bi poboljšali zdravlje. Iako mogu imati koristi za opće zdravlje i blagostanje, neki dodaci mogu naštetiti zdravlju srca ako se uzimaju prekomjerno i bez dovoljne informiranosti prije početka suplementacije.
Neki dodaci mogu uzrokovati nepravilne srčane ritmove, visoki krvni tlak i općenito naštetiti zdravlju srca. Zdravstveni stručnjaci, nutricionist Robert Iafelice i medicinska sestra Lauren Thayer, upozorili su na tri takva dodatka prehranim prenosi Index.hr.
1. Riblje ulje bez antioksidansa
Riblje ulje je jedan od popularnijih dodataka zbog svojih zdravstvenih prednosti, poput smanjenja upale i snižavanja triglicerida. Međutim, stručnjaci kažu da, ako uzimamo riblje ulje koje ne sadrži antioksidanse, to može biti prilično rizično za zdravlje srca.
“Iako je riblje ulje vrlo korisno za zdravlje srca, može biti štetno. Ako nije konzervirano antioksidansima poput vitamina C, E ili astaksantina, to predstavlja rizik jer je riblje ulje izuzetno sklono proizvodnji toksičnih nusproizvoda. Stoga uvijek provjerite sadrži li vaše riblje ulje antioksidanse”, ističe Iafelice za SheFinds.
2. Kalcij bez magnezija
Dodaci kalcija i magnezija trebaju se uzimati u ravnoteži. Magnezij pomaže u regulaciji kalcija u tijelu i podržava funkcije srca, stoga ih je najbolje uzimati zajedno.
“Kalcij i magnezij trebaju biti u ravnoteži. Mnogi ljudi uzimaju dodatke kalcija koji ne sadrže magnezij, a to može rezultirati relativnim nedostatkom magnezija, osobito ako osoba konzumira mnogo mliječnih proizvoda”, kaže Iafelice.
Dodaje da je magnezij također važan za održavanje normalnog srčanog ritma. “Nedostatak magnezija može dovesti do aritmije ili atrijske fibrilacije”, tvrdi nutricionist.
3. Korijen sladića
Korijen sladića obično se uzima za probavne probleme i upale grla, ali, ako ne unosimo dovoljno magnezija uz njega, to može naštetiti zdravlju srca.
“Korijen sladića može biti opasan jer može uzrokovati visoki krvni tlak i smanjiti razinu kalija, što može dovesti do životno opasnih aritmija”, zaključila je Thayer.