GASTRONOMSKI OBILAZAK Adventa u Zadru

Srdela Fish Snack
Ova kućica jedina nam donosi isključivo morske plodove u svojoj ponudi. Mlada ekipa iz Kali na otoku Ugljanu prvi se put službeno predstavlja na zadarskom Adventu, a ljubitelje morske hrane razveselili su činjenicom da svaki dan imaju drugo kuhano jelo, naravno uz svoju standardnu ponudu. Nama su se pohvalili sipom sa pljukancima koju je majstor Lari Longin doveo do savršenstva, a onda i hrskavim lignjama na kolutiće koji su nakon sipe došli kao desert. Svaki dan na kućici nude frigane srdele i inćune, frigane girice, lignje na kolutiće i pohane inćune – sve iz Jadrana i posebno akvatorija otoka Ugljana, ali i razne paštete, mariniranu ribu, na grilu pečene srdele, brancina… Uz sipu koju smo probali, dnevno na meniju izmjenjuju i brudet od bakalara, maneštrun od lignje i tunjevinu umido – skuhana na peršinu i kapuli, sa domaćim maslinovim uljem.

Tri praščića
Kućica imena Tri praščića smjestila se ispred terase konobe Skoblar i od hrane u ponudi ima vafle na štapiću, churrose i kobasice u raznim varijantama. I oni su debitanti na ovogodišnjem Adventu. Po preporuci smo popili topli koktel sa sokom od jabuke i cimetom, a na bazi ukusnog likera od jabuke koji zamamno miriše, a i dobro će doći za ugrijati se kad se temperatura malo spusti. Probali smo i ukusne i mekane vafle koje poslužuju na štapiću, što uvelike olakšava njihovu konzumaciju, a poslužuju ih sa raznim preljevima te čokoladnim i šarenim mrvicama.

Christmas Gate i Likarija
Ove dvije „sestrinske” kućice smjestile su se jedna nasuprot druge na Trgu Pet bunara. U ponudi su im i sir i domaća panceta te i tortille raznih okusa, burgeri, hot dogovi, fritule s raznovrsnim preljevima i mnoštvo pića, posebno na kućici Likarija, gdje je zamišljeno da u njoj svatko može naći svoj “lijek” pa se posebno ponose selekcijom rakije. Svaka kućica ima svog chefa, a chef Martin koji je ljetnu sezonu odradio u Salima na Dugom otoku, ovaj put predstavio nam se quesadillama sa piletinom i jalapeno papričicama koja će se svidjeti ljubiteljima ljutog. Pohvalili su se i domaćom kobasicom, vrlo ukusnom, ali i velikim burgerom sa čisto junećim mesom, pancetom, iceberg salatom, kiselim krastavcima i „ukrasom” od onion ringsa.

Only Positive
Ova kućica, baš kao što joj ime govori, ima pozitivnu i nasmijanu ekipu koja nam je u tren oka spremila bogatu i ukusnu platu. Na njoj su se našle kuhane domaće divenice koje su se sušile na dimu sa prilozima te svježim, toplim kruhom.
Ono što nas je posebno razveselilo bili su sendviči sa domaćom pancetom i ramstekom kidanim na trakice u kojem je meso bilo mekano i ukusno te ga se svakako isplati probati. Od priloga u njega idu i tartar, cheddar sir i krastavci. Ova kućica u ponudi ima razna mesna jela i selekciju pića, a može se pohvaliti i najboljim pogledom na ovogodišnjem Adventu budući je prva na Trgu Pet bunara, odmah nasuprot pozornice.

Petrunjella
Kućica koja je zadnja u nizu gledano od Kapetanove kule zove se Petrunjella i zajedno su je otvorili prijatelji iz djetinjstva, Luka Žilić i Matej Segarić. Primjetili smo odmah da su im malene košarkaške lopte, uz Božićne dekoracije, glavni ukras na kućici, a uskoro smo dobili i objašnjenje – ovi momci godinama su skupa trenirali košarku, obožavaju taj sport, a i dolaze iz grada košarke. Pripremili su nam ukusnu tortilju s piletinom, sirom i povrćem, a u ponudi imaju i burgere, kobasice, frigani batat i fritule. Najduža je lista pića, a čuli smo da je vikendom ovdje jako veselo kad im cijela ekipa dođe nešto pojesti i popiti, a onda i zapjevati.

Feed me
Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...