SLATKA PRIČA ‘BARTULA KAŠIĆA’ U Pagu promoviran projekt ‘Na kraju posoli s malo cukra’

U jedinstvenom ambijentu 1. paškom magazinu soli, održana je svečana promocija projekta „Na kraju posoli s malo cukra“, koji na inovativan i emotivan način povezuje otočnu gastronomsku baštinu, obrazovanje i kreativnost mladih.
Riječ je o projektu Srednje škole Bartula Kašića iz Paga, nastalom u partnerstvu s Prirodoslovno-grafičkom školom iz Zadra, a financiranom sredstvima Ministarstva turizma i sporta kroz Javni poziv za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam 2024.
„Ono što smo predstavili nisu samo okusi naše prošlosti, već i trud i entuzijazam naše budućnosti“, poručila je ravnateljica SŠ Bartula Kašića, Marija Pećirko, istaknuvši koliko su učenici, učenice i nastavno osoblje dali sebe u ovu priču o slasticama koje pričaju otočnu povijest. Đaci ugostiteljskog usmjerenja iz Paga, pod vodstvom svojih mentora, marljivo su istraživali, pripremali i prezentirali niz tradicionalnih otočnih slastica – od prozračnog paškog pandešpanja, štrudela od skute, do prhkih keksa obogaćenih aromama samoniklog bilja i ukrašenih motivima paške čipke, mosta ili otoka. Svoje mjesto u projektu našao je i paški bucolaj – gotovo zaboravljeni kolač čiji je recept otkriven u staroj bilježnici jedne otočne obitelji, a koji je za ovu priliku prvi put ponovno pripremljen uz pomoć vanjske suradnice Dragice Fabijanić.
„Ki ima kuma, ide kolačići“ – ova stara paška izreka, koja se nekoć vezivala uz običaj darivanja bucolajem za Božić, odabrana je i kao moto projekta.
Posebnu vrijednost projektu dao je doprinos zadarske Prirodoslovno-grafičke škole – njihovi učenici i nastavnici izradili su vizualni identitet i dizajn ambalaže za slastice. Zahvalnost je upućena ravnateljici Anamariji Ivković te nastavnici Kristini Erlić, koje su vodile učenike kroz taj kreativni proces. „Stručnjaci u školama često samozatajno prenose znanja – ova suradnja pokazuje da iz zajedničkog rada uvijek može proizaći nešto izvrsno“, naglasili su iz škole domaćina.
Projekt je provodila voditeljica Teuta Dragoslavić uz pomoć nastavnika Tea Bukše, Ivana Cimpermana, Ivane Holubec Škunca te mnogih drugih koji su učenicima prenijeli znanje, ali i ljubav prema baštini. U promociji su sudjelovali i maturantica Dalma Pernar, bivši učenici Vedrana Maržić i Danijel Grašo, kao i nastavnici Sanja Maržić, Katarina Vučetić, Sabina Gligora Sabalić i tajnik škole Marijan Paro.
U organizaciji i realizaciji projekta važnu podršku pružile su Turistička zajednica grada Paga te TZ općine Kolan, a prostor za održavanje radionica velikodušno su ustupili restorani Na Katine i Na Tale, projekt je bio dio programa Paški gastro dani, a uklopio se i u višegodišnju platformu Pag na meniju, tvrde nam u školi.
„Ovim projektom ne čuvamo tradiciju kao relikt prošlosti – već kao izvor inspiracije za nove generacije koje kroz znanje i praksu razvijaju poštovanje prema vlastitim korijenima“, poručili su iz Srednje škole Bartula Kašića.
Gosti su nakon promocije imali priliku kušati slastice, podružiti se i fotografirati na posebno osmišljenom promotivnom kutku, uz prigodne motive Paga, soli i naravno – cukra.