Nakon više od dva mjeseca sanacije, jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava u Zadru još nije riješen

Zadarsko područje još se oporavlja od rujanskih poplava. Nakon više od 2 mjeseca sanacije, jučer je ponovno otvoren najveći zadarski trgovački centar. No, jedan od glavnih uzroka poplava još nije riješen. Preuski vodotok, kojim teku oborinske vode, proširenje će čekati do iduće godine, donosi dnevnik.hr.

Ondje gdje je prodrla voda i napravila štetu, od jučer ponovno šeću kupci. Nakon zatvaranja zbog poplave, više od 500 zaposlenika vratilo se na posao.

“Koliko je nama poznato, nije bilo otpuštanja. Radnici su se vratili na svoja radna mjesta”, govori Iva Surić, voditeljica Supernove.

Još prije 7 godina, zbog izgradnje najvećeg zadarskog trgovačkog centra, izmješten je vodotok Ričina. U Hrvatskim vodama ističu – po pravilima struke.

No, upravo se taj vodotok pokazao kobnim tijekom rujanskih poplava. Zadar se izgradio, a Ričina uvijek ostala jednakog kapaciteta.

Iako je za proširenje lokacijska dozvola dobivena prije godinu i pol, projekt Hrvatskih voda zapeo je. Nisu uspjeli riješiti imovinskopravne odnose i ishoditi građevinsku dozvolu.

 

Nakon uređenja, korito bi trebalo imati 3 puta veći kapacitet. Iako sada izgleda poput potočića, Ričina je 11. rujna primila 6 puta više vode nego što je inače može primiti. Privremeno je rješenje pronađeno, no od iduće bi godine trebala započeti potpuna rekonstukcija uz podizanje nasipa.

Izgradnja sigurnije infrastrukture ovisit će o sredstvima, baš kao i isplata odšteta. Na području Zadarske županije dosad je prijavljena šteta od 322 milijuna kuna.

 
poplavaričinasanacijavodotok