Razgovor s Krešimirom Gojunom, voditeljem Škole nogometa HNK Zadar: “Ako jedan trener ima 40 igrača, ne može kvalitetno raditi”

Sredinom siječnja 2021. godine HNK Zadar je angažirao Krešimira Gojuna, vrhunskoga i etabliranoga stručnjaka, za mjesto voditelja mlađih kategorija. Gojun je dobio placet da do 2024. godine – u skladu s jasnim klupskim odrednicama snažno podržanim od lokalnih vlasti – reorganizira djelovanje svih mlađih kategorija.

Najbitniji cilj u svim zahvatima, te čvrsto postavljenim načelima djelovanja jest takvo uređenje klupske nogometne škole koje će omogućiti kontinuirani razvoj igrača do točke kad oni, igrači, budu posve oposobljeni i spremni za seniorsku kategoriju.

U konačnici, da ta buduća seniorska momčad bude pretežito sastavljena od igrača iz mlađih klupskih kategorija, te da bude konkurentna u danom stupnju natjecanja.

– Nakon detaljne raščlambe stanja u trenutku kad sam preuzeo sve mlađe kategorije činjenice su pokazale da imamo masovnost koja nužno vodi u improvizaciju. Temeljiti djelovanje na improvizaciji jednostavno nije održivo za klub koji je, kao HNK Zadar, nedvosmisleno istaknuo da u određenom roku u mlađim kategorijama želi postići kontinuitet prepoznatljive igre, pobjednički mentalitet i što bolje rezultate i plasmane.

Kad Krešimir Gojun govori o improvizaciji kojoj je u temeljima masovnost, valja znati da su struka i praksa odavno utvrdile da je u bilo kojoj selekciji optimalni broj igrača “po jednom treneru” – 15.

– Ako jedan trener ima 40 igrača, a to smo predugo imali mi, onda nije moguće s tolikim brojem igrača kvalitetno raditi i uraditi sve što je potrebno da bi se uspostavio i održao kontinuirani razvoj. Trener tada objektivno nema ni vremena ni mogućnosti poduzeti sve što bi trebao i zato je to improvizacija. S 15 igrača jedan trener može raditi da se improvizacija izbjegne.

Jasno je da HNK Zadar nema mogućnost, prije svega novčanu podlogu, da bi angažirao još više trenera. To je realno stanje.

– Kad sam došao u HNK Zadar odmah smo se usuglasili oko jednoga od klupskih ciljeva, oko onoga da klub treba učiniti sve da bi postao nositelj kvalitete u Zadru i u Zadarskoj županiji. Drugim riječima da najboljoj djeci omogući najbolji mogući razvoj. Uz druge ciljeve i za taj sam dobio mandat i odgovornost.

Krešimir Gojun inače je nogometni stručnjak koji je radio u nizu klubova, pa i Dinama i Hajduka, sudjelovao u aktivnostima reprezentativnih selekcija, radio je uspješno i u Saudijskoj Arabiji.

Nositelj je najviših trenerskih kvalifikacija, a u mnoštvu igrača s kojima je radio dok su bili u svom razvoju jesu i Halilović, Lovren, Jedvaj, Murić, Pjaca, Brekalo, Palaversa… U tri godine djelovanja u Hajduku iz mlađih kategorija u prvu se momčad prometnulo čak deset igrača…

– S radošću sam prihvatio ponudu iz HNK Zadar jer na ovom području ima mnoštvo i darovitih i perspektivnih igrača. Vrijedi se stoga potruditi i kad je HNK Zadar u pitanju, ustrajno raditi na ostvarivanju svih ciljeva.

Sezona je završila, ali posao u klubu nije. Zapravo, sad ima puno posla jer valja slijediti plan i program tako da sve za novu sezonu bude spremno.

– Klub će u novoj sezoni imati osam natjecateljskih kategorija i svaka će imati svoga trenera. To smanjenje broja natjecateljskih kategorija jedna je od reorganizacijskih mjera u kontekstu odmaka od improvizacije, te snažnoga odmaka od prosječnosti. Nastavit ćemo raditi na prepoznatljivom stilu igre koji će se protezati iz selekcije u selekciju. Taj stil igre treba imati karakteristična obilježja ovdašnjega mentaliteta.

Gojun ističe i da u tijeku kalendarske godine postoje veoma dvije bitne vremenske točke – selekcija i doselekcija.

– Selekcija se događa završetkom jedne sezone. Najbolji, oni koji udovoljavaju čvrstim i prepoznatljvim kriterijima, idu dalje, te je nezaobilazni segment u selekciji. Doselekcija se zbiva sredinom sezone, dolazak određenoga broja igrača koji će se uklopiti i razvijati se jednako dobro kao selekcija u koju su došli.

HNK Zadar postavio je smjer svoga djelovanja, a u sklopu njega je i suradnja s drugim klubovima.

– Puno smo razgovarali i nastavit ćemo, želimo sa svima surađivati na korist nogometne igre, na dobrobit svih igrača i u cilju značajnoga podizanja opće kvalitete nogometa u Zadru i u Zadarskoj županiji – zaključio je Krešimir Gojun.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...