Meštrović: “Kuće bez zelenila dobivaju uporabne dozvole. Pogodujete građevinskom kriminalu, Kasap: “Sve dozvole su izdane sukladno prostornom planu”

Tijekom današnje sjednice Gradskog vijeća Enio Meštrović problematizirao je nedostatak zelenih površina i izdavanje uporabnih dozvola.

-Od početka saziva ovog Vijeća postavio sam pitanje pročelniku za graditeljstvo da mi se odgovori tko je odgovoran za građevinske dozvole i tko daje uporabne dozvole ovom gradu. Napokon sam dobio odgovor u pismenom obliku, odgovorno je pročelništvo s Darkom Kasapom na čelu. U građevinskom zakonu stoji da u objekt treba imati 20 posto zelene površine i poslije toga izlazi komisija iz Grada koja daje uporabnu dozvolu. Vi vjerojatno dajete dozvolu kako ide po zakonu, ali uporabnu dozvolu ne dajete sigurno. Jer se u ovom trenutku u Zadru gradi toliko kuća sa stanovima koje nemaju 20 posto zelene površine, doslovno je sve cimentano za parking. Ako vi niste upoznati s time, možemo ići u nadzor ili mogu pozvati ljude da slikaju sve što se događa. Ovo što dozvoljavate u gradu, to je kriminal. Dajte mi ime i prezime onoga tko ide na teren i daje uporabnu dozvolu? Pogodujete građevinskom kriminalu.

Na njegovo pitanje odgovorio je pročelnik Kasap.

-Sve dozvole koje su izdane izdane su sukladno prostorno planu. Ukoliko ima neka dozvola koja nije izdana, recite, pogledat ćemo. Nakon što se izda dozvola i dovrši projekt, referent izlazi na teren na tehnički pregled zajedno sa svim tijelima koji su van grada Zadra i daju pozitivno ili negativno mišljenje za građevinu. Da li se iza tog tehničkog pregleda nešto događa, to je pitanje koje nadilazi odjel prostornog planiranja i građenja. Mi tu ne možemo djelovati niti imamo ingerenciju.

– Nisam se osvrnuo na građevinske dozvole već na uporabne. Građevine se grade po dozvolama, ali tko daje uporabnu? Je li vidite što se događa u ovom gradu, male zgrade nemaju ništa zelenila i onda dobiju uporabnu dozvolu. Kako?, upitao je Enio dok mu je pročelnik Kasap odgovorio da nakon što je objekt završen, obavlja se tehnički pregled kojeg saziva referent koji je izdao građevinsku dozvolu.

– Oni moraju utvrditi je li sve po zakonu, istaknuo je Kasap.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...