Hrvatskoj možda ni 2015. neće rasti BDP

Dok srednja Europa bilježi prilično snažan oporavak, analitičari Raiffeisen istraživanja jugoistočnoj su Europi za ovu godinu revidirali prognoze naniže. No, najviše zabrinjava to što smatraju da se Hrvatska možda ni 2015. neće vratiti u zonu rastaBDP-a.

Istodobno, Poljskoj u 2014. prognoziraju gospodarski rast 3,1 posto, Češkoj 2,6 posto, Mađarskoj tri posto, a Slovačkoj 2,7 posto.

– Naša se agregatna prognoza rasta za srednju Europu nije odviše promijenila te za 2014. i 2015. godinu i dalje iznosi približno tri posto – ističe Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen istraživanja u RBI-ju.

Južnije zemlje imale su, kaže, razočaravajuće drugo tromjesečje u pogledu domaće investicijske potražnje, zbog čega su procjene rasta za jugoistočnu Europu spuštene s dva na 1,2 posto za ovu godinu te sa 2,9 na 2,2 posto za 2015. Veći utjecaj na takvo stanje ima slabiji oporavak eurozone od očekivanoga nego pogoršanje gospodarskih odnosa s Rusijom, kojoj u 2014. prognoziraju pad od 0,3 posto, a u 2015. rast od 0,5 posto. Ukrajini će, smatraju, BDP ove godine pasti čak sedam posto, a sljedeće godine dva posto.

Analitičari očekuju i daljnji pad ključnih kamatnih stopa i kamatnih stopa na tržištu novca prema najnižim razinama te značajno jačanje američkoga dolara u odnosu na euro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...