Oskar znanja ipak će se održati, smislili su kako da ga organiziraju za samo 20 tisuća

Dodjela nagrada “Oskar znanja” ipak će se održati, objavio je RTL. Potvrda ove informacije uskoro je stigla i od Vlade RH, koja je na Twitteru objavila da će se Oskar znanja održati krajem lipnja.

Ceremonija dodjele ove nagrade, koju već jedanaestu godinu zaredom dobivaju najbolji učenici i učenice u Hrvatskoj, koštat će samo 20 tisuća kuna. Glavna ušteda će se ostvariti na izradi kipića koji se dodjeljuju učenicima, a koje će izraditi djeca s poteškoćama u razvoju.

Podsjećamo, Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) ranije je javila da se dodjela nagrada Oskar znanja ove godine neće održati. Opravdali su to nedostatkom sredstava. Za organiziranje ceremonije dodjele zadnjih se godina trošilo između 150 i 170 tisuća kuna.

Predomislili se zbog pritiska javnosti

Takva odluka u javnosti je naišla na jednoglasnu osudu; poduzetnici su počeli skupljati novac kako bi sami financirali održavanje Oskara znanja, a učenici su pokrenuli peticiju protiv ukidanja nagrade. Svi su se složili da se radi o nacionalnoj sramoti, a u Agenciji za odgoj i obrazovanje predomislili su se upravo zbog reakcija koje, čini se, nisu očekivali.

“Oskar znanja će se održati ove godine, krajem lipnja i meni se sada čini da neće koštati više od 20 tisuća kuna. Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje iz Čakovca ponudila mi je da će njeni učenici s teškoćama napraviti kipiće”, kaže Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Iako je povukla svoju izvornu odluku, Žarković-Pečenković i dalje ne misli da je ukidanje Oskara znanja naročito skandalozno: “To nije bila pogrešna odluka, s obzirom da se stalno naglašavaju mjere štednje, a i mi moramo uštedjeti dva milijuna kuna”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...