RIBARSKA TRADICIJA Kali ponovo mirišu na more i glazbu – stiže peto izdanje Blue Fish Festivala

U Kalima na otoku Ugljanu, mjestu čvrsto vezanom uz ribarsku tradiciju i život s morem, ovog će se lipanjskog vikenda održati peto izdanje Blue Fish Festivala – jedinstvene gastronomsko-glazbene manifestacije posvećene plavoj ribi. Na atraktivnoj lokaciji punte Artine, tik uz more i mjesnu lučicu Batalažu, 20. i 21. lipnja s početkom u 18 sati, posjetitelje očekuje spoj vrhunske kuhinje, mediteranske atmosfere i dobre glazbe…

Plava riba – srdela, inćun, tuna – bogata nutrijentima i neraskidivo vezana uz identitet mjesta, ponovno će biti u središtu pozornosti. U rukama vrsnih kuhara ona se pretvara u prava mala umjetnička djela. Ove godine na festivalu kuhaju poznati chef David Skoko, zadarski kuhari Josip Vrsaljko i Tomislav Karamarko, a pridružuje im se i sushi majstor Mladen Križanović. U dva kaljska gastro dana osmislili su jelovnik sastavljen od šest inovativnih jela i sushi varijacija, koje će posjetiteljima ponuditi posve novo iskustvo konzumacije plave ribe…

U sklopu festivala, koji se profilirao kao važna kulinarska i kulturna točka ljetnog programa na otoku Ugljanu, pripremljen je i bogat glazbeni program. U petak, 20. lipnja, u 22 sata nastupa popularna klapa Rišpet, dok će u subotu, 21. lipnja, publiku zabavljati legendarni Alen Vitasović. Tako će okusima mora dodatnu čar dati i pjesma pod otvorenim nebom, u uvali koja diše s morem…

Festival počinje i dan ranije, u četvrtak 19. lipnja, kada je za najmlađe organizirana edukativna radionica pod nazivom “Odakle se čisti riba”. Na njoj će kuhari djeci demonstrirati kako se riba čisti i priprema, ali i prenijeti im znanje o zdravstvenim prednostima njezina redovitog konzumiranja. Radionica ima za cilj približiti djeci vrijednost tradicionalne prehrane i bogatstvo domaćih namirnica.

Organizatori festivala su Turistička zajednica općine Kali i ugostiteljski obrt Eva, uz podršku Andree i Marka Trešina, a zainteresirani posjetitelji mogu doći redovitim trajektnim i brodskim linijama Zadar – Preko. Blue Fish Festival u Kalima nije samo kulinarska priredba, već i snažan podsjetnik na važnost očuvanja ribarske baštine i povezivanja tradicije s modernim gastronomskim pristupom.

U Kalima ovoga lipnja riba ponovno priča svoju priču – priču o moru, ljudima i okusu ljeta koji se ne zaboravlja.

Blue Fish Festival

Program

20.-21. 6. 2025.

Opis događanja

Ponuda inovativnih jela od plave ribe

Poznati kuhari: David Skoko, Josip Vrsaljko i Tomislav Karamarko

Sushi chef Mladen Križanović

Lokacija: Kali, punta Artine (uvala Batalaža)

  1. 6._petak

18.00 h ponuda jela od plave ribe

22.00 h koncert klapa Rišpet

  1. 6._subota

18.00 h ponuda jela od plave ribe

22.00 h koncert Alen Vitasović…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...