Nakon mise, Gotovina, Vrančić, Zrilić i Lončar došli u prepunu dvoranu HNK

Završetkom prijema kod zadarskog župana, general Ante Gotovina zajedno s Zvonimirom Vrančićem i Stipom Zrilićem, uputio se prema katedrali Sv. Stošije, gdje je nazočio misnom slavlju.

Po završetku misnog slavlja, Gotovina se u pratnji gradonačelnika, župana i predsjednika Županijske skupštine, Kalelargom uputio prema HNK Zadar, gdje je započela svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj isti nazoči.

Gromoglasnim pljeskom odjekivala je cijela Kalelarga. Svi okupljeni ali i svi u susjednim ulicama koji su htjeli pozdraviti Gotovinu, glasnim su pljeskom izrazili svoje pozdrave i zahvalnost.

Glasni pljesak nastavio se cijelim putem do Hrvatskog narodnog kazališta, a nastavio se i unutar istoga, gdje su već okupljeni načelnici i ostali uzvanici, među kojima je i župan šibensko-kninski, Goran Pauk, jednako glasnim pljeskom poželjeli dobrodošlicu generalu.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća, Živko Kolega, pozdravljajući sve okupljene, posebice generala Gotovinu i ministra obrane, Antu Kotromanovića.

Nakon uvodnih riječi, Kolega je riječ prepustio gradonačelniku Vrančiću. Njegov govor donosimo u cijelosti.

Dame i gospodo, Zadranke i Zadrani, poštovani uzvanici, dragi gosti, srdačno vas pozdravljam i čestitam dan Grada Zadra, Blagdan našeg zaštitnika sv. Krševana.

Posebno pozdravljam: gospođe i gospodu saborske zastupnike; Ministra obrane gosp. Antu Kotromanovića; našeg Nadbiskupa gosp. Želimira Puljića; kolege gradonačelnike i načelnike; naše branitelje; rodbinu poginulih branitelja; a na poseban način i ovogodišnje dobitnike nagrada Grada Zadra.

Posebno srdačno, prepun radosti, pozdravljam našeg počasnog građanina, pobjednika u ratu, pravednika u miru, gospodina generala Antu Gotovinu.

Gospodine generale, radosni smo i presretni što ste nakon 11 godina patnje, progona i pritvora, slobodan čovjek, u svojoj slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj.

Iznimno je bolno što je sve to skupa bilo neopravdano i bezrazložno. Vaš Zadar i Zadrani, nepokolebljivo su znali da ste nevin i pravedan, ustrajali su kroz čitavo vrijeme Vaše patnje u svom uvjerenju, i čitavo vrijeme srcem i dušom bili su uz Vas.

Radujemo se Vašem dolasku u naš lijepi Zadar, ponosan grad čiji ste Vi počasni građanin.

Obranili ste konačno sebe, ali i dignitet i dostojanstvo obrambenog Domovinskog rata, te Vam i danas u ime svih Zadranki i Zadrana, posebno branitelja i stradalnika, izražavam zahvalnost, privrženost i poštovanje.

Dame i gospodo, gospodine generale, Zadar je u proteklim godinama, slobode i mira, ostvario impresivne rezultate: obnovljeno zadarsko sveučilište, izgrađen je niz vrtića, škola, uređena je i suvremeno opremljena naša bolnica. Imaju Zadrani i vrhunske sportske sadržaje na Višnjiku, novo Kazalište lutaka, zadarska kulturna povijesna baština obogaćena je nizom arhitektonskih rješenja poput Pozdrava suncu i Morskih orgulja, uređeni su i izgrađeni brojni gradski trgovi i šetnice, prometnice i sva ostala komunalna infrastruktura… Lice i izgled Zadra, gospodine generale, značajno se uljepšalo i promijenilo, ali duh ponosnog mediteranskog grada ostao je isti. Svoj posebni doprinos u razvoju Zadra, daju i ljudi koje danas, kao i svake godine, nagrađujemo i odajemo priznanje. Gradimo budućnost u slobodi i demokraciji, zaslugom svih koji su nam je omogućili.

I unatoč kriznim vremenima Zadar ide naprijed. Uskoro otvaramo dva nova vrtića, projektiramo dvije nove škole, pripremamo u ovom trenutku 26 iznimno vrijednih projekata izgradnje komunalne i društvene infrastrukture našega grada za Europske fondove. Od prošlogodišnjeg Blagdana sv. Krševana izgradili smo nove kilometre sustava odvodnje, potpuno uredili ulice Put Bokanjca, Benka Benkovića, Domovinskog rata na najsuvremeniji način. Započeli smo radove na čak 8 sekundarnih sustava odvodnje, završili smo i uređenje i Poljane Šime Budinića a uskoro će u novom svjetlu zablistati i Trg Petra Zoranića. Potvrdila se i ovog ljeta atraktivnost zadarskog turističkog proizvoda novim rekordnim rezultatima, a zahvaljujući svojoj iznimnoj prometnoj povezanosti ali i organizacijom jedinstvenih kulturnih i zabavnih događanja. Navest ću pritom tek kao primjer Filmski festival, zasigurno ovoljetni hit na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Dodajmo tome i činjenicu da su gradske kulturne ustanove među najboljima u Hrvatskoj, a dokazuje to i Gradska knjižnica, službeno proglašena najboljom.

Visoki su gradski standardi i na području socijalnih davanja i zdravstvenih ustanova.

Pred Zadrom je, uvjeren sam, lijepa budućnost. Naši strateški projekti su Luka Gaženica, Gospodarska zona Crno, novi turistički kapaciteti i sadržaji, koji će ubrzati gospodarski razvoj i veću zaposlenost.

Dodajmo tome i nove projekte razvoja komunalne infrastrukture, gradnju novih škola i vrtića, obnove kulturne i spomeničke baštine. S tim pokrićem svoj pogled optimistično upiremo ka budućnosti.

I na kraju: danas je poseban dan u Zadru, slavimo Dan našega Grada i slobodu našega počasnog građanina generala Ante Gotovine. Želim svima nama da nam što duže traje ovaj poseban i uzvišen osjećaj, a našim gostima da osjete ljepotu i uljuđenost našeg Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...