New Sax Quarter u HNK-u

U srijedu, 5. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20h održat će se treći pretplatnički koncert u sezoni 2012./2013. HNK Zadar.

Zadranima u goste iz Splita i Zagreba stižu najbolji hrvatski saksofonisti mlađe generacije okupljeni pod nazivom New Sax Quartet.

Članovi sastava su svi redom diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Dragana Sremeca, nakon čega su se usavršavali na konzervatorijima u Parizu, Beču i Amsterdamu, kao i na seminarima kod renomiranih svjetskih saksofonista. Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Tomislav Žužak i Goran Jurković jedinstveni su u svojoj muzikalnosti, posvećenosti i izvođačkoj izvrsnosti, ali i u pažnji koju daju promociji glazbe hrvatskih skladatelja, kao i glazbi 20. i 21. stoljeća općenito. Kritičari o njima pišu u superlativima; …zvijezde večeri bili su članovi New Sax Quarteta, ansambla koji je vrhunskim glazbovanjem, ali i iznimnom posvećenošću bio najbolje što se može dogoditi svim skladateljima čija su se djela našla na repertoaru…(T. Matasović).

Pozitivna atmosfera i žestoka energija mladih i profesionalnih ansambala poput New Sax Quarteta stvara jedinstvene koncertne prilike i nezaboravne glazbene trenutke koje uistinu treba doživjeti.

Program koji će se naći na zadarskom koncertnom podiju bit će sastavljen od dva dijela. U prvom; Van der Lindenova obrada Gershwinove Rapsodije u plavom, Andante et Scherzo francuskog majstora 20. stoljeća Eugenea Bozze i Šest krokija jednog od najplodnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, Borisa Papndopula.

Drugi dio koncerta započet će djelom mlade hrvatske skladateljice Tene Ivane Borić, a za kraj koncerta, poslastica za četiri saksofona – Deset varijacija Jacquesa Petita.

Ovi mladi umjetnici sami će najavljivati djela i pričati o njima, ali i o svom ansamblu i njihovim uspjesima među kojima valja spomenuti dva recentna – prije dva mjeseca osvojenu prvu nagradu Tomislava Žužaka i drugu nagradu Gorana Jurkovića na Prvom hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo u organizaciji Instituta hrvatske glazbe i Hrvatske radiotelevizije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...