Državi dvije milijarde kuna, građanima poskupljenja?

Ukidanjem nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove i ortopedska pomagala te kinoulaznice u državnu blagajnu trebalo bi se sliti oko dvije milijarde kuna. Toliko će, dakle, u cijelosti i ti proizvodi biti skuplji jer će se od 1. siječnja oporezivati s pet posto, piše Večernji list.

Iako je Vlada pozivala trgovce i proizvođače da ne prevaljuju novi trošak na građane, iluzorno je očekivati da će tvrtke pokriti trošak nastao zbog većeg poreza jer je u vrijeme krize dvije milijarde kuna velik novac za sve, piše Večernji list.

Trgovački lanci u pravilu su s povećanjem poreza poskupljivali artikle, no sada o novom poskupljenju govore neodređeno. Konzum kaže da još pregovara s dobavljačima, ali da se da poskupljenja neće biti. Do daljnjega ne misle poskupljivati ni drugi lanci, no malo je vjerojatno da će se nakon siječnja kruh i mlijeko prodavati po sadašnjim cijenama.

Najteže će se biti snaći s novim cijenama kruha, koje se kreću od pet pa do 15 kuna, ovisno o vrsti, veličini, proizvođaču. Kruh ni dosad, dok je oslobođen PDV-a, nije bio pošteđen poskupljenja, samo što su to pekari i trgovci spretno kamuflirali promjenom težine. U prosjeku su zadnjih godinu dana kruh i žitarice poskupjele 1,9 posto, što je ipak bitno manje od opće inflacije koja se zadnjih mjeseci kretala oko pet posto, a u studenom se spustila na 4,4 posto.

Što se pak tiče kinoulaznica,nakon prvog siječnja sadašnja cijena od 30 do 35 kuna mogla bi se povisiti još za pet kuna.

Predstavnik trgovačke branše u opskrbi lijekovima i ortopedskim pomagalima kaže da će dobavljači bez iznimke od siječnja zaračunati povećanje PDV-a od pet posto jer nemaju ‘lufta’ da ga sami preuzmu. Do sredine siječnja, do kada će se provesti inventure na svim maloprodajnim mjestima, vjerojatno će to učiniti i svi drugi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...