Cestitka_Uskrs

Polemika o odgoju – Tko je ukrao Božić?

‘Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić’. Izjavio je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odgovarajući u Zagrebu na pitanja novinara o aktualnoj polemici s Kaptolom u vezi sa zdravstvenim odgojem. Ponovio je kako neće odustati od uvođenja zdravstvenog odgoja te dodao da ‘nije očekivao napad s oltara na Božić ‘.

Jovanović je na pitanje hoće li s Kaptolom u vezi zdravstvenog odgoja uspostaviti dijalog odgovorio da se on ‘ne prepucava, niti svađa s bilo kime, nego zastupa stavove Ministarstva’. Podsjetio je je kako su spomenuta stajališta Ministarstva donesena na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je pak utemeljen na radu stručnoga povjerenstva za izradu kurikuluma ‘Zdravstveni odgoj’.

Dodao je da se javna rasprava ne provodi ni o jednom kurikulumu, kako matematike, psihologije ili biologije, tako i zdravstvenog odgoja. Jovanović je napomenuo kako Crkva i udruge mogu, ako to žele, ‘provoditi izvannastavne aktivnosti kakve žele, ali u školi za njih nema mjesta’. Crkva pak, smatra ministar, ‘ima jednu mogućnost da kroz nastavu vjeronauka provodi ono što želi, a u svemu ostalom Crkva i udruge nemaju mjesta u školama’.

Novinare je zanimalo i koliko su proračunskoga novca dobile udruge ‘Grozd’ i ‘David’, a ministrov odgovor bio je da uopće nisu financirane jer nisu prijavile ni jedan projekt za financiranje, ali da će, ako to novinare zanima, provjeriti jesu li te udruge bile prije financirane.

Na Jovanovićeve izjave odmah je stigla reakcija s Kaptola. Nas čudi i iznenađuje da se ne govori o argumetima. Ja sam i u propovijedi na Božić naznačio konkretne argumente. Zašto se bježi od njih i ulazi se u politikanstvo koje nama nije u interesu, izjavio je kardinal Bozanić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...