Zašto je Microsoft nogirao 3D Pinball?

Ne možemo baš posve iskreno reći da je Microsoftov 3D Pinball koji je dolazio s Windowsima XP najbolji fliper koji postoji na PC-u, ali da smo se znali povremeno s njime poigrati – jesmo. Time je svima bilo čudnije što su idući Windowsi – Vista, a i Sedmica, kao i sada Osmica, bez 3D Pinballa. Tko ga je maknuo i zašto? Prema blogu Raymonda Chena (inače dugogodišnjeg Microsoftovog developera Windowsa) razlog je dosta prozaičan – na 64-bitnim Windowsima ovaj program nikako nije htio raditi kako spada. Radi se o bugu koji je onemogućavao detekciju kolizije loptice, pa bi tako na početku igre loptica krenula prema izbacivaču, a onda dalje nastavila u slobodnom padu prema dnu ekrana sve do dna stola. I ništa je nije moglo zaustaviti.

Sam program je, pak, napisan vam Microsofta, par godina ranije u tvrtki koja više ne postoji, a nikakvih komentara u kodu nije bilo. Ne samo da u Microsoftu nisu mogli shvatiti u čemu je problem s kodom za detekciju kolizije, već uopće nisu uspjeli ni detektirati taj dio koda u „špagetima“ koje su dobili.

Kako je razvojni tim Viste imao tonu drugih problema za rješavanje, donesena je odluka da se 3D Pinball ne isporučuje s Vistom, a onda se to kasnije prenijelo i na sve ostale Windowse koji su slijedili….

Za nostalgičare, evo uputa kako ga ipak instalirati u novijim Windowsima. Imajte na umu da vam u 64-bitnom okruženju vjerojatno neće raditi, samo u 32-bitnom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...