Želimo ista prava za ulja od maslina iz mora!

Boduli su odlučili reći: e sad je dosta! Malo je to što svi govore da su dobra samo ekstra djevičanska ulja koja se dobivaju tzv. novim načinom prerade “rana berba i odmah u uljare”, nego se od ove godine na vratima zadarskih uljara pojavio i natpis “Ne primamo masline iz mora”. A to je tradicionalno maslinovo ulje, na taj se način prerađivalo 2000 godina, još od antičkih vremena. Pod geslom “Izlazak iz geta − malo nas je, al’ nas ima”, Mladen Lucin iz Preka, zaljubljenik u otoke koji već godinama proučava otočnu tradiciju i prošlost, i Nenad Marčina, poznati zadarski turistički vodič, organiziraju kušanje otočnog maslinova ulja proizvedenog na tradicijski način pod nazivom “Raritetno maslinovo ulje” u Preku, piše Slobodna Dalmacija.

To je dio širega projekta u koji su uključili i znanost, odnosno Agronomski fakultet u Zagrebu, ističući da se u prvom redu radi o pravu pojedinca da bira svoj način kulture življenja, u što spada i konzumacija tradicionalnog ulja od maslina koje su bile u dodiru s morem.

− U stvarnosti je to pravo otočno blago, raritetno maslinovo ulje jedinstveno na Mediteranu − kaže Lucin, dodajući da je riječ o puno širem kontekstu od samog načina prerade ulja.

Izoliranost otoka i otočana, skuplji život na otocima, odlazak stanovništva i gašenje života na otocima…, sve je to dio inicijative “Izlazak iz geta”, čija je simbolika upravo “prezreno” otočno ulje.

− Razvoj maslinarstva posljednjih je godina donio i nove načine prerade s novim uljarama. Maslina je došla u neka nova područja gdje nikada nije bila, a samo je na otocima zadržan tradicijski način proizvodnje.

 

Parada ponosa uljara

– Podizanjem i revitalizacijom novih nasada bezrezervno je i vrlo agresivno uveden novi način prerade, koji je s novim uljarama stigao iz Italije i proširio se kod nas preko Istre. Tradicijski način prerade izazvao je sablažnjivanje struke, ali i novokomponiranih maslinara. Otočani su izvrgnuti ruglu, a stari način prerade je prezren, otprilike na način na koji se u stara vremena na tržnicama oglašavala “prodaja mazgi i crnaca”. Eto, tako se i mi osjećamo.

– Zbog toga sam došao na ideju dignuti glas, a prije nekoliko mjeseci planirao sam organizirati i “Paradu ponosa” od Autobusnoga kolodvora do Kalelarge. S obzirom na broj ljudi koji dijele takvo mišljenje, to uopće ne bi bio problem. Nema nikakvog razloga da se itko sablažnjuje nad tradicijskim načinom prerade maslina, isto kao što ni mi ne tvrdimo da je novi način prerade maslina loš. Potreban je suživot starog i novog načina, a mi zastupamo pravo na osobni odabir − ističe Mladen Lucin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...