Otočni sabor održao javnu raspravu o Zakonu o otocima

Otočni sabor u POU „Dom na žalu“ u Preku održao je javnu raspravu o Zakonu o otocima, iznoseći više izmjena i dopuna postojećeg. Analizirajući postojeće zakonske odredbe i proučavajući njihovu djelatnu provedbu i učinkovitost na otoku. Uočavajući nedostatke postojećeg Zakona o otocima donesenog prije desetak godina, smatraju da je potrebno uvrstiti nove odredbe koje će unaprijediti otočno  gospodarstvo u okvirima održivih resursa.

Skup u Preku pozdravio je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov zaželjevši srdačnu dobrodošlicu svim nazočnima. U svojem izalaganju osvrnuo se na postojeći plovidbeni red „Jadrolinje“ Rijeka i smanjenja broja trajektnih i brodskih linija. Smatra da državni brodar „Jadrolinja“ Rijeka reduciranjem trajektnih i brodskih linja između kopna i otoka nanosi štetu gospodarstvu otoka koje ionako ima poteškoća u  prometnoj komunikaciji i polovanju. Kao član Otočnog vijeća zalaže se poboljšanje kvalitete života, zdravstva, obrazovanja kao i pomorskog prometa između kopna i otoka i suradnju svih otočnih općina u tom nastojanju.

Otočni sabor također je stavio naglasak u javnoj raspravi na  problem pomorskog putničkog prometa i na politiku poslovanja državnog brodara „Jadrolinije“ iz Rijeke. S tim u vezi olakšavanja života otočanima na bližim i udaljenijim otocima od kopna predlažu smanjivanje cijene karte za putnike i za prijevoz tereta.

Predlažu da otočani s prebivalištem na kopnu, mogu ostvariti pravo da troškove za prijevoz trajektom ili brodom tijekom kalendarske godine prijave u poreznu olakšicu. Mišljenja smo da ljudima treba olakšati održavanje djedovine na otoku, kaže Denis Barić predsjednik Otočnog sabora. Veliki problem života na otocima je vodoopskrba otoka. Otočani pri gradnji objekata na otocima koji imaju i koji nemaju izgrađenu javnu komunalnu infrastrukturu uredno plaćaju vodni doprinos. Pitanje koje se postavlja je da se državni proračun puni  za nešto što otočani ne koriste i čega nema na otoku, a ista ta država ne želi sufinancirati prijevoz brodovima vodonoscima vode do otoka. Prijemr je otoka Silbe prošlog ljeta.

Otočnim ugostiteljima koji se opskrbljuju pitkom vodom vodonoscima, trošak vode po gostu veći od svih drugih.  Smanjenjem tog troška postali bi konkurentniji, kaže Barić. Zato se predlaže da cijena isporuke pitke vode koju plaćaju gospodarstvenici na otocima koji nemaju sjedište na otocima nego imaju radne jedinice, a opskrbljuju se pitkom vodom brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom, bude jednaka prosječnoj cijeni isporučene vode na kopnu.

Izmjena i dopune Zakona o otocima imaju za cilj pozitivne pomake poslovanja na otoku. S tim u vezi tražimo da u sastavu Povjerenstva za nadziranje upravljanja otočnim razvitkom bude predstavnik otočne Lokalne akcijske grupe (LAG-a)zbog povezanosti gospodarstva, javnog sektora te stjecanje mogućnosti dobivanja sredstava iz fondova Europske unije.

O ovim i drugim pitanjima vezanim za otok i kvalitetu života na otocima,  Otočni sabor  predlaže da se rasprave održe i na drugim jadranskim otocima. Najavili su slanje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o otocima  svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru. Za svoju su javnu inicijativu dobili podršku dobili od Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...