Rat ili primirje: Dio SDP-a spreman na otvoren sukob s Milanovićem

Predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u političkom radu očekuju vrući mjeseci. Osim što mu Vladu napadaju branitelji, sindikati i Crkva, a ni građani nemaju dobro mišljenje o onome što radi, za svoje poteze i ponašanje nema potpunu podršku ni u vlastitoj stranci. Zamjera mu se politika koja ne donosi rezultate, neispunjavanje obećanja iz Plana 21 te agresivni istupi u javnosti koji prelaze granice dobrog ukusa. Neki esdepeovci Milanovića smatraju odgovornim i za gubitak europskih izbora zbog odbacivanja suradnje s Ivanom Jakovčićem, a to mu zamjeraju i partneri iz HNS-a, čiji je kandidat Jozo Radoš “izvisio” kao šesti na listi.

Iako nitko u stranci ne želi javno kritizirati predsjednika SDP-a, u kuloarima se može čuti da atmosfera tinja već dulje vrijeme. Rezultati izbora za Europski parlament bili su loši za stranku, ali pravi test bit će lokalni izbori nakon kojih bi se odmetnici iz stranke mogli ohrabriti i krenuti u akciju. Naravno, bilo kakvi potezi ovisit će o samim rezultatima lokalnih izbora, odnosno ako SDP odnese pobjedu malo je vjerojatno da će nezadovoljni krenuti u otvoreni sukob s Milanovićem. S druge strane, ako SDP doživi poraz, pogotovu u sredinama u kojima inače dobiva većinu, počet će međusobno optuživanje i traženje krivaca. U tom bi se slučaju i kritike prema predsjedniku stranke mogle pojačati, no koliko će one daleko otići trenutačno je teško predvidjeti.

Napetost se osjeća već dulje vrijeme, privremeno je zamrla nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Što se Milanovićevih oponenata tiče, neslužbeno se u prvi red gura Zlatka Komadinu, koji se u prošlosti sukobljavao s predsjednikom stranke, ali i koji je na lanjskim izborima dobio najviše glasova za mjesto potpredsjednika stranke. Mirela Holy, ministrica koja je smijenjena zbog jednog e-maila, danas je jedna od najžešćih kritičara Vlade unutar SDP-a, a često upozorava da vladajući ne ispunjavaju obećanja iz Plana 21. Unutar stranke nije toliko jaka kao Komadina, ali ima potporu i poštovanje brojnih zagrebačkih esdepeovaca. U medijima se mnogo pisalo o, najblaže rečeno, čudnoj situaciji u Zagrebu, gdje je pola godine prije izbora dotadašnji kandidat za gradonačelnika Davor Bernardić zamijenjen Rajkom Ostojićem, čime navodno nijedan od njih nije bio zadovoljan.

Što ako Ostojić izgubi

Zanimljivo je bilo vidjeti da je, nakon što je Tonino Picula za neuspjeh na europskim izborima prozvao Davora Bernardića, Ostojić na Facebooku jasno dao potporu Bernardiću.

Ako Ostojić izgubi izbore, što je zasad izgledno, a pogotovu ako lista koju predvodi Bernardić ne osvoji većinu u Skupštini, SDP će se naći pred velikim iskušenjem koje bi moglo prerasti u otvoreni rat sa zasad teško predvidivim ishodom.

Ostojić mjesto nositelja liste morao dati Bernardiću

Radi mira u kući u zagrebačkom SDP-u – u kojemu ključa već tri godine, otkako je Davor Bernardić pobijedio na izborima za šefa zagrebačke organizacije mimo volje Zorana Milanovića i vrha stranke – u SDP-u su se odlučili na još jedan kompromis.

Tako će Rajko Ostojić biti njihov gradonačelnički kandidat, ali ne i nositelj liste SDP-HNS-HSU na izborima za Gradsku skupštinu. Na tom mjestu kočoperit će se ime Davora Bernardića. Ravnoteža moći tako će biti i formalizirana, ali će politička “abeceda” biti u teškoj neravnoteži, što bi SDP moglo skupo stajati na izborima. Naime, praksa je pokazala da birače zbunjuje kada gradonačelnički kandidat nije i nositelj liste za Skupštinu. Primjerice, na prošlim izborima Josip Kregar kao gradonačelnički kandidat dobio je 69.764 glasova, a “njegova” lista samo 23.384 glasova. Razlog: truli kompromis zbog kojeg je Velimir Srića bio nositelj liste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...