Janjetina na svjetskom tržištu jeftinija od piletine

U posljednjih godinu dana došlo je do značajnih promjena cijena namirnica kojima se trguje na svjetskim burzama. Znatno su pojeftinili kava, banane i šećer, a osjetno su porasle cijene pšenice i delikatesnih namirnica.

Kava i čaj trebali bi u trgovinama znatno pojeftiniti jer je cijena tih namirnica od svibnja 2012. do svibnja 2013. pala na svjetskim burzama robe za više od 20 posto. Kilogram kave tako je na burzama lani koštao 2,8, a danas svega 2,3 eura. Pojeftinio je i čaj čija je cijena po kilogramu pala sa 2,8 na dva eura. Inače, u Hrvatskoj se na kavi godišnje zavrti milijarda kuna, pa manja cijena uz kavoljupcima znači puno naročito nakon što znamo da joj se cijena u 2011. skoro udvostručila. U deset godina od 2003. do danas cijena kave narasla je četiri puta.

Jeftinije bi trebale biti i banane. Omiljeno tropsko voće je na burzama jeftinije za 10 posto nego lani. Inače, tona banana prošlog se mjeseca prodavala za otprilike 700 eura, što znači da velike trgovce jedan kilogram banana stoji oko 70 centi, u kunama je to oko pet kuna. Cijena im pada od ožujka 2012. kada su bile 872 eura po toni. Skupoća banana posljedica je ekonomske krize jer su još krajem 2008. koštale manje od 450 eura po toni.

Smanjuje se i cijena šećera na svjetskim tržištima, ali zbog zašite domaćih proizvođača europske cijene ostaju i dalje oko pola eura po kilogramu. Dok je cijena te namirnice pala za 20 posto na tržištima, na europskom tržištu se zadržala stara cijena pa nažalost ne treba očekivati promjene cijena u trgovinama.

Dok šećer drži cijenu, rastu cijene pšenice na burzama mogli bi se veseliti seljaci. U godinu dana cijena pšenice skočila je za više od 16 posto. Danas se za tonu pšenice plaća 237 eura, što znači da kilogram pšenice na burzama stoji 0,24 eura, a to je oko 1,8 kuna. U deset godina pšenica je značajno poskupjela jer je tada koštala svega 0,13 centi po kilogramu.

Delikatesnim namirnicama cijene rastu u nebo. U godinu dana za više od 40 posto narasla je cijena lososa i škampi. Kilogram škampi na svjetskim tržištima roba sada košta 19,55 eura, a kilogram lososa 5,5 eura. Uskoro će i maslinovo ulje poskupjeti u dućanima jer se njegova cijena koja je u krizi izgubila na vrijednosti sada oporavlja. Za litru ulja na burzama se plaća tri eura, a to je otprilike cijena iz 2008. Lani se plaćalo oko 2,2 eura, pa je vidljivo enormno povećanje cijene.

Janjetina je na tržištu postala jeftinija od piletine. Dok se za kilogram janjetine treba izdvojiti 1,7 eura, za kilogram piletine na veliko se plaća 1,75 eura. Piletini cijena konstantno raste zadnjih pet godina, dok je janjetina gubila na cijeni. Najskuplje meso ostaje govedina koju se plaća 3,26 eura po kilogramu, a najmanje je cijenjena svinjetina čija je cijena oko 1,3 eura po kilogramu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...