Pack zaslužila pljesak Zadrana: “Ne kopirajte ničiji primjer, ostanite svoji!”

Članica Europskog parlamenta Doris Pack održala je predavanje u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Predstavnicima lokalne vlasti i znanstvene zajednice prenijela je zadovoljstvo zbog društvenih promjena koje doživjelo hrvatsko društvo od njezina prvog posjeta našoj zemlji (1996. g.). Također, ukazala je na nužnost ulaganja dodatnih napora u suzbijanje korupcije, reformu pravosudnog sustava i državne uprave.

– Pravosuđe mora biti učinkovitije. Gotovo na dnevnoj bazi dobivam pisma u kojima se ljudi žale na ovaj problem u Hrvatskoj. Velike promjene treba napraviti u državnoj upravi na koju odlazi 65 posto troškova BDP-a. Privatno poduzetništvo treba olakšati, rekla je Pack.

Koordinatorica Vijeća za kulturu, obrazovanje, medije i šport je istaknula kako je strah da će Hrvatska izgubiti nacionalni identitet u Europskoj uniji neopravdan. Dodala je kako će se od 1. srpnja događati upravo suprotno, odnosno da će EU promicati zaštitu hrvatskog duhovnog i kulturnog naslijeđa.

– Živjeli ste u Jugoslaviji i znate što to znači strah od gubitka nacionalnog identiteta, jer ste patili. Hrvatski put prema EU nije bio lagan. Službeno je započeo 2003., neslužbeno 2001. godine. Taj proces usporio je četverogodišnji rat. Ali Hrvatska je zadržala fokus i uklonila prepreke, jednu po jednu. Nikad u povijesti EU niti jedna članica nije trebala zatvoriti toliko poglavlja, a Hrvatska ih je zatvorila čak 25 i na to sam osobito ponosna, kazala je predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu.

Doris pack - publika

Držeći predavanje u gradu koji je osnovao prvo sveučilište u Hrvatskoj, osvrnula se na hrvatski obrazovni sustav naglasivši kako europsko učenje mora uključivati višejezičnost i multikulturalnost dodavši da engleski jezik nije dovoljan u ovom smislu.

Upitana “Što bi Hrvatska trebala učiniti u smislu napretka društva i povećanja konkurentnosti?”, Pack je istaknula kako je “važno da Hrvatska ne kopira druge zemlje, nego da ostane svoja, da nađe svoj put” za što je dobila veliki pljesak prisutnih.

– Obratite pažnju na praksu drugih zemalja. I mi u Njemačkoj smo slijedili dobre ideje različitih zemalja. Ako nađete dobru ideju, samo naprijed, realizirajte je, poručila je europarlamentarka.

Komentirajući na kraju predavanja tajnu svoje mladolikosti, rekla je kako joj je u tome pomogla posvećenost cilju, odnosno društveno-politički angažman. Mlade je potaknula na volontiranje i uključivanje u politiku dodajući da se prilikom odabira vode programima neke stranke, uz napomenu kako nikad neće naći idealnu.

Predstavnici zadarskog Sveučilišta ponudili su uvaženoj gošći posaditi jednu biljku u parku po njezinu ukusu, na što je Pack skromno izabrala tulipan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...