U eksplozijama u Iraku 60 mrtvih, ranjeno gotovo 200 ljudi

U nizu eksplozija automobila bombi u većinski šijitskim četvrtima Bagdada u subotu je ubijeno 50, a ranjeno 140 ljudi, javila je tamošnja policija i medicinske službe, a u napadu u gradu Tuz Khurmatu ubijeno je najmanje deset, a ranjeno 45 osoba.

Devet odvojenih eksplozija na tržnicama i trgovačkim ulicama činile su se usklađene i izvedene po uzoru na napade od utorka u Bagdadu, u kojima je ubijeno 50 osoba.

Napadi u Iraku sve su brojniji od početka godina s više od 1.000 žrtava u srpnju, koji je postao najsmrtonosniji mjesec od 2008. godine, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Pobuna sunitskih islamističkih militanata protiv vlade predvođene šijitima dobiva na zamahu, a rasplamsava je i građanski rat u susjednoj Siriji, koji potiče sektaške napetosti na Bliskom istoku.

Izvan Bagdada bombaš samoubojica detonirao je bombu u automobilu na prometnoj ulici u gradu Tuz Khurmatu, 170 kilometara sjeverno od prijestolnice, te ubio najmanje deset, a ranio 45 osoba, rekli su izvori iz policije i medicinskih službi.

Policija vjeruje da je bombaš pokušao doći do lokalnog sjedišta kurdske političke stranke, ali do zgrade nije mogao zbog pojačanih mjera sigurnosti na tom području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...