BIJELO DUGME Koncert u Zadru legendarnog sarajevskog rock sastava!

Bijelo dugme ove i iduće godine slavi 50. rođendan turnejom nazvanom Doživjeti stotu, koja će u Hrvatskoj krenuti 25. kolovoza s koncertne pozornice Cave Romane u Vinkuranu pored Pule, a nastavit će se u Osijeku, Zadru, Splitu, Rijeci i Varaždinu te drugim hrvatskim gradovima, piše index.hr.

Omiljene hitove Bijelog dugmeta iz svih njihovih faza, poput Ne spavaj mala moja muzika dok svira, Selma, Sanjao sam noćas da te nemam, Na zadnjem sjedištu moga auta, Ružica si bila, sad više nisi, Đurđevdan i Evo, zakleću se, mnogobrojni obožavatelji imat će ponovno priliku doživjeti uživo u nevjerojatnom okruženju prirode i antičkog kamenoloma u srcu Istre, navodi organizator koncerta Virido S.A. Pula.

Slavljenička turneja kreće 11. svibnja iz Sarajeva, a Bijelo dugme namjerava veliki rođendan obilježiti s čak 50 nastupa na 50 različitih lokacija. Bend će svoje koncerte započeti u gradovima bivše Jugoslavije i zatim nastaviti širiti Dugmemaniju po ostalim gradovima svijeta.

Postavu Bijelog dugmeta na turneji Doživjeti stotu čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu i Ogi Radivojević na klavijaturama. Budući da bivši klavijaturisti benda Vlado Pravdić i Lazar Ristovski više nisu među živima, zamijenit će ih dugogodišnji Bregovićev suradnik, multiinstrumentalist Ogi Radivojević.

Iza sebe imaju 15-ak albuma

Bijelo dugme osnovano je 1974. u Sarajevu i aktivno je djelovalo do 1989. godine, u tom razdoblju objavili su 15-ak albuma, mnogobrojne singlove i nekoliko kompilacija. Svirajući glazbu nastalu pod različitim utjecajima – od rocka i bluesa do folka i etno elemenata – Bijelo dugme brzo je postalo popularno među mladom publikom.

Nedugo nakon osnutka sklapaju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Jugoton i debitiraju singl-pločom Top / Ove ću noći naći blues (1974). Treći singl, s pjesmama Da sam pekar i Selma, predstavlja prijelomni trenutak njihove karijere, te pjesme predstavljaju početak onog što će kasnije postati Dugmemanija.

Drugi album Šta bi dao da si na mom mjestu pretvara Bijelo dugme u pop-kulturni fenomen, ostvarujući rekordne naklade (više od 200.000 prodanih primjeraka) i donoseći prepoznatljive skladbe na razmeđu folka i rocka (Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac, Ne gledaj me tako i ne ljubi me više, naslovna pjesma i dr.). Njihov utjecaj na glazbenu scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka u bivšoj zemlji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...